Відео Коментарі експертів

М.Самусь про загрозу широкомасштабного наступу Росії в ефірі «Радіо Свобода»

Гості програми «Ваша Свобода»: Михайло Самусь, експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння; Андрій Тетерук, народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони; Леонід Радзиховський, російський журналіст.

Підтверджуються заяви президента України Петра Порошенка і начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка про нарощення російських військ біля кордону України. Як свідчать знімки фотосервісу Google з космосу, сотні російських танків помічено у Ростовській області. Раніше Порошенко і Муженко заявляли, що біля кордону з Україною, в ОРДЛО і в анексованому Криму нарощується присутність російських військ, зокрема 900 танків помічено, понад півсотні літаків. Тим часом у Москві звинувачують Україну в агресивних намірах щодо Донбасу.

Олександр Лащенко: Пане Самусь, справді є загроза масштабного вторгнення Росії зараз в Україну з того чи з іншого напрямку, не обов’язково на Донбасі?

Михайло Самусь: Ми констатуємо збільшення і розбудову військової інфраструктури довкола України Російської Федерації, починаючи з 2015 року. Коли Росія зрозуміла, що нахрапом Україну взяти не вдасться, почала створювати довкола України фактично нових три армії – 1-а танкова армія поблизу Москви, 20-а армія зі штабом у Воронежі, насправді ж дивізії і бригади розташовуються за 10-15 кілометрів від України, і 8-а армія, яка керує окупаційним контингентом російських військ на Донбасі. В районі 2017 року ця інфраструктура була збудована. А зараз продовжується її вдосконалення і нарощування.

Росія на цей час готова до широкомасштабного наступу проти України на всіх напрямках. Ймовірність зараз – більше ніж 50%. Агресія Росії поблизу Керченської протоки показує, що Росія вже перейшла межу, коли вона готова під своїм власним прапором відкрито, не прикриваючись «зеленими чоловічками» чи «восставшим народом Донбасса», відкрито йти у наступ.

Фактор виборів (в Україні – ред.) зіграв досить суттєву роль. Росія почала розганяти в інформпросторі меседж, що все це (введення воєнного стану – ред.) було придумано діючою владою, президентом, щоб зірвати вибори. Якби ми під час виборів перенесли ці вибори, то це була би велика загроза внутрішньополітичної дестабілізації. Росія на цьому зіграла б абсолютно чудову гру – впродовж цих 60 днів оборона України була би не посилена, а послаблена.

Більше на Радіо Свобода