Коментарі експертів

Паспортні вимоги: перешкода для доступу до медичних послуг

Російські окупанти української території чинили тиск на жителів, щоб вони подали документи на російські паспорти, що є ключовою ознакою їхнього твердження, що окупована Україна тепер є частиною Росії. Однак для Кремля цей процес відбувається недостатньо швидко, і окупаційна влада посилила правила безкоштовного лікування, щоб ще більше примусити жителів. Щоб отримати медичне обслуговування, необхідно мати страхове свідоцтво, але для його отримання потрібен російський паспорт.

Призначений Росією губернатор Запорізької області Євген Балицький заявив, що з січня 2024 року особам з українськими паспортами відмовлятимуть у лікуванні. Хоча невідкладна допомога все ще надається, людей відправляють лікуватися до Криму, переважно до Сімферополя, де декому кажуть, що їхня страховка не діє. Ставлення лікарів до місцевих вороже, а кваліфікованих спеціалістів для надання медичної допомоги не вистачає.

Ще однією проблемою є відсутність обладнання, а те, що надається, не завжди придатне для використання. З обласних лікарень російські війська викрали медичне обладнання, але спеціалістів, які б його змонтували, немає. Ситуація жахлива, а простим людям краще не хворіти.

Російські окупанти будь-якими способами змушують жителів України мати російські паспорти, а остання форма примусу обмежує безкоштовну медицину. Ситуація викликає занепокоєння, і міжнародне співтовариство має вжити заходів для забезпечення захисту прав громадян України.

Ключові слова