Коментарі експертів

Послаблення щита Європи серед тривожних загроз

Європа зіткнулася з важким викликом: розмиванням міцності її оборонного апарату, що виявляється через попередження керівництва НАТО, шведських, естонських, німецьких, британських офіційних осіб і міністра оборони Данії. Ці застереження сигналізують про потенційні конфлікти, хоча жодне з них не передбачає неминучих військових дій. Тим не менш, зростаюче занепокоєння підкреслює реальність відродження росії та невдачі зусиль Європи йти в ногу зі зростаючою військовою могутністю супротивника.

Привид російського вторгнення протягом трьох-п’яти років викликав справжнє занепокоєння, відображаючи значне збільшення військового виробництва Москви та слабку відповідь Європи. Незважаючи на нові програми оснащення та обіцянки збільшити оборонні бюджети, досягнення навіть половини рекомендованих 2% ВВП залишається недосяжним. Таким чином, для повернення до рівня готовності, досягнутого наприкінці холодної війни, може знадобитися ще одне десятиліття чи довше.

Франція та Сполучене Королівство, єдині ядерні держави Європи, володіють одними з найсильніших військових на континенті. Однак, якщо вони будуть боротися, інші нації опиняться в ще слабшому становищі. Навпаки, росія продовжує інвестувати значні кошти в модернізацію свого арсеналу, через що багато європейських лідерів стурбовані надійністю США, якщо колишній президент Трамп поверне владу.

Щоб протистояти цій тенденції, європейські уряди повинні продемонструвати підвищене відчуття терміновості, віддзеркалюючи швидкість та інтенсивність, продемонстровані під час реагування на пандемію COVID-19. Якщо цього не зробити, Європа наражається на небезпеку, яку створює могутній і агресивний сусід. Без негайних дій будь-які майбутні загрози з боку росії, швидше за все, призведуть до мінімального покращення поточного стану готовності Європи.

Ключові слова