Кібербезпека Коментарі експертів Події

Україна, Ірландія, Ісландія та Японія приєдналися до Центру передового досвіду спільного кіберзахисту НАТО

У Таллінні, Естонія, у вівторок підняли прапори України, Республіки Ірландія, Ісландії та Японії, щоб відзначити офіційний вступ чотирьох країн до Центру передового досвіду спільного кіберзахисту (CCDCOE) НАТО.

Після того, як Естонія приєдналася до НАТО та перенесла радянський військовий меморіал зі столиці Таллінна на військове кладовище за кілька кілометрів, країна зазнала хвилі кібератак. У результаті CCDCOE було створено в 2008 році, через кілька років після вступу Естонії в НАТО.

Нація була інноваційно покалічена використанням цифрових технологій. Вони проілюстрували потенційні наслідки кібервійни для країни та започаткували значні зусилля щодо дослідження кібервійни в НАТО. У результаті було створено Талліннський посібник, який досліджує застосування міжнародного права до кіберконфлікту, і центр передового досвіду.

CCDCOE, який у вівторок відсвяткував своє 15-річчя, є визнаним міжнародним військовим органом, до складу якого входять понад 30 членів НАТО, а також інші демократичні країни, включаючи Австралію, Південну Корею та Швейцарію. Хоча Ісландія не має постійної армії, вона є членом НАТО; три інші нові члени CCDCOE – ні.

CCDCOE “рада, що країни-однодумці діляться знаннями про кіберпространство та обмінюються методами систематичної протидії кібератакам”, за словами Марта Норми, голови організації, який висловив вдячність за приєднання до групи Ірландії, Ісландії, Японії та України.

Ханно Певкур, міністр оборони Естонії, особливо привітав Україну, зазначивши, що включення країни “пропонує унікальну можливість одночасно зробити внесок у захист України в жорстокій війні Росії та вчитися на полі кібербою для покращення кібербезпеки всіх членів.”

Ключові слова