Коментарі експертів

«ЗСУ готуються до наступальних дій», – генерал І.Колесник (Відео)

ЗСУ готуються до наступальних дій, але треба чітко визначитися, за якими завданнями та на яку глибину.

Таке переконання висловив у своєму інтерв’ю для Security Talks генерал полковник Ігор Колесник, перший заступник начальника Генерального штабу ЗСУ в 2016-2019 рр.

Він розповів про пріоритети переозброєння Збройних сил України. Зокрема, він вважає, що Україні треба зосередитися на розвитку ракетних озброєнь, системи озброєннях протиповітряної оборони, РЕБ, а також автоматизації та роботизації. Генерал переконаний, що в умовах, коли змінюється концепція ведення війни, потрібно готуватися до таких бойових дій, де немає чіткої лінії фронту, але усе військо має знаходитися в єдиному цифровому полі. «Поки що Україна відстає та не готова до такої війни», констатував І.Колесник. Він при цьому висловив переконання, що за умов політичного рішення та відповідних ресурсів ЗСУ могли б досягти такого рівню за 3-4 роки.

Крім того, І. Колесник вважає, що вітчизняні структури інформаційно-психологічних операцій України досягли значних успіхів у проведенні таких операцій. Генерал також зазначив, що багато чого зроблено у трансформації ЗСУ на стратегічному рівні. Також, на його думку, Сили спеціальних операцій нині добре вдосконалюються, та мають готуватися виконувати завдання за межами України, використовуючи також і приватні військові компанії. «Якщо цього не передбачати, то взагалі тоді немає сенсу створювати в Україні ПВК», – наголосив генерал.

Однак наголосив, що потрібно удосконалити формування державного оборонного замовлення, більше залучати до цього командувачів видів та родів ЗСУ. І.Колесник виступив за створення в Україні професійної армії. Водночас генерал Колесник визнав, що поки що мало чого реформовано в ЗСУ на тактичному рівні. «Маємо важкі бригади, які залишаються мало маневреними», – констатував він, додавши, що, «на жаль, поки що армія готується до війни минулого».