Коментарі експертів

М.Самусь: Досягнення миру з Росією до кінця цього року є малоймовірним

Впродовж цього року Росія буде ще більш агресивною, як на українському напрямку і в Чорному морі, так і на напрямку країн Балтії, Польщі, Молдови та Білорусі.

Вплив коронавірусу і економічних проблем на існуючий режим в Кремлі впродовж цього року також не досягне достатнього ефекту.

Військова активність Росії зростатиме. Апогеєм стануть стратегічні навчання “Кавказ-2020” і їх активна фаза у вересні-жовтні, коли буде задіяне Чорне море, яке заполонять російські кораблі з Північного і Балтійського флоту, напрямок Донбасу, де росіяни сконцентрують до 150 тис. військ, і весь південний стратегічний фланг Росії. В ході цих навчань можливі відпрацювання практичних сценаріїв. Наприклад, створення наземного коридору до Криму, оскільки в цьому році там буде критична ситуація з водою. Також можуть відпрацьовуватися елементи блокади України з Чорного моря. Наприклад, створення коридору між газовими платформами в Чорному морі, які Росія у нас вкрала, між островом Зміїний і румунськими енергетичними полями. Виходить “ідеальний” 50-кілометровий коридор для блокування української навігації за керченським сценарієм.

Саме тому я не бачу ніяких передумов досягти миру на Донбасі впродовж того терміну, який встановив Зеленський – тобто, до кінця цього року. Не час визначає врегулювання військового, воєнно-політичного конфлікту або кризи, а баланс сил, інтересів і військових інструментів.

До того ж, я не бачу змін мотивації Путіна в політиці щодо України, і якихось радикальних змін в балансі сил. Росія як ставила перед собою руйнування української держави, так це завдання і стоїть. Як Росія домінувала в Чорному морі і на нашому східному напрямку в цілому, так і домінує.

Підсумовуючи, зараз є три сценарії розвитку подій. Перший – піддатися на алгоритм Путіна, виконати Мінські домовленості, запустити наше “Придністров’я” в політичне тіло України і зруйнувати Україну зсередини, але мир буде досягнутий. Другий – вихід з Мінських домовленостей, але це може створити вакуум структурованої підтримки з боку Заходу, чим може скористатися Росія і здійснити військові акції. Третій – продовження заморозки Мінських домовленостей з метою їх зміни і реалізації на умовах України.

Повну версію статті читайте у матеріалі Кристини Зеленюк “Чи можливий мир на Донбасі до кінця року: опитування українських і американських експертів”