Події

ЦДАКР прийняв участь у щорічній безпековій конференції в Берліні.

Минулого тижня ЦДАКР взяв участь у Берлінській безпековій конференції, одного з найбільших форумів з питань європейської оборони і безпеки. Форум проходив 26-27 листопада цього року в Берліні і більшою мірою був зосереджений на аналізі і оцінці безпекового порядку денного, який є актуальним саме для Європейського союзу. Отримати відповідь на питання, куди рухається європейська оборона намагався керівник секції стратегічного моделювання ЦДАКР Ігор Левченко.

Конференція організовується провідним німецьким виданням Behörden Spiegel та позиціонується як абсолютно незалежна від політичних або бізнесових впливів. Цього року в Берліні традиційно зібралася велика кількість учасників – більше тисячі – як з політичних, так і військових, промислових та експертних середовищ.

Цьогорічна зустріч відбувалася під загальним слоганом: “Europe and its External Challenges: a 360° Approach in Uncertain Times”. Отже дефініція невизначеності була присутня у виступах майже всіх ключових спікерів – “ми живемо у часи невизначеності”. І це реально турбує наших європейських партнерів, особливо тих, хто носить військову форму. Адже благополуччя і процвітання Заходу багато в чому базується на визначеності і передбачуваності майбутнього.

Відчувалося, що у спікерів та учасників форуму присутнє і досить чітке розуміння що одним з головних джерел цієї нестабільності є Росія та її агресивна і непередбачувана поведінка. Хоча, знов таки, треба констатувати, що якщо у неформальному спілкуванні як військові так і політики європейських країн демонструють повне розуміння ситуації та критичне мислення, то у офіційних висловлюваннях вони чітко діляться на два табори. Традиційно наші європейські сусіди та представники балтійських країн не уникають наголошувати на російській агресії у своїх офіційних промовах. Такої самої політики дотримуються представники США, а на формумі до них доєдналася і міністерка закордонних справ Норвегії Ine Eriksen Søreide.

В той же час дефініції про “Російську агресію проти України” практично неможливо було почути у виступах інших посадових осіб. Особливо це кидалося в очі у виступах хазяїв форуму – німців та офіційних партнерів цьогорічної Берлінської конференції – італійців. Останні були представлені досить великою військовою делегацією, яка включала практично все військове керівництво на чолі з міністром оборони Lorenzo Guerini.

Участь Італії в якості офіційного партнера конференції визначила й південний ухил дискусії, адже особлива увага приділялася безпеці в регіоні Середземного моря. В ряді панелей навіть була заявлена і чорноморська проблематика, адже Чорне море є логічним продовженням моря Середземного. Але отримати чітку і виразну відповідь на те, як європейці планують забезпечувати безпеку чорноморського регіону, адже там є не тільки їх партнери по ЄС, але і НАТО, представнику ЦДАКР так і не вдалося.

Повертаючись до формату “офіційного партнерства”, який є традиційним для зустрічі в Берліні, представники Spiegel, як організатори конференції виявили інтерес до залучення України саме в такому статусі. Крім того, у приватному спілкуванні як організатори, так і військові європейських країн і навіть командних структур Північноатлантичного альянсу виказували здивування відсутністю офіційного представництва українського оборонного відомства. Адже українські військові є бажаними гостями на подібних заходах.

Доречі, в рамках конференції традиційно відбувається і невеличка оборонна виставка. Свої інформаційні і демонстраційні стенди представляють провідні європейські і світові компанії ВПК. Цей формат створює сприятливі умови для безпосереднього спілкування військових і промисловців, що дозволяє створити ефективний двосторонній зв’язок. Саме на цьому наголошував у своєму виступі колишній командувач ОЗС НАТО в Європі генерал Ф.Брідлав.

Взагалі, конференція продемонструвала, що на рівні військових та промисловців в Європі існує чітка спрямованість на реалізацію ініціативи PESCO, створення Європейського оборонного фонду, що визначається важливою умовою підвищення оборонних можливостей Європейського союзу. В той же час, існуючий стан речей в цій сфері характеризується неефективністю витрати коштів, дублюванням та відсутністю єдиних підходів саме на політичному рівні. Майже всі спікери були єдині: головною політичною загрозою цим процесам в Європі є недостатня єдність європейських урядів і політичний популізм, який стає мейнстрімом в європейській політиці. І який, як ми знаємо, також активно підживлюється Росією.