Публікації експертів ЦДАКР – Балкани

Сербія: жертва мимоволі російських спецзаходів проти США

Останніми днями у всіх на слуху в Сербії два гучних скандали: т.зв. «шпигунський скандал», а також пов’язаний з ним скандал навколо оборонного підприємства «Крушик» (Krusik), нитки від яких, як виявилось, тягнуться до Кремля.

Все почалось у вересні цього року, коли на веб-сайті Arms Watch, який створила і веде болгарська журналіст Діляна Гайтанджієва, було опубліковано серію матеріалів про те, що виготовлена на сербському заводі «Крушик» зброя, з «благословення» США відправлялась до Саудівської Аравії та ОАЕ, а потім – до бійців ІДІЛ в Ємені. 21 листопада на тому ж Arms Watch вийшла нова стаття про те, що сербські зброярі постачають свою продукцію також й в Україну, де та має бути використана проти Донбасу. В Сербії дана публікація набула особливого розголосу, оскільки виявилось, щоекспортером даного озброєння (мінометних снарядів) була компанія GIM, яка пов’язана з Бранко Стефановичем – батьком нинішнього міністра внутрішніх справ Небойши Стефановича. В документах оприлюднених Гайтанджієвою йдеться, зокрема, про те, що GIM купували продукцію у виробника за значно заниженими цінами, ніж інші компанії в результаті чого, за підрахунками місцевих ЗМІ, держава втратила на цих оборудках щонайменше 30 млн. євро.

В результаті розслідування, за підозрою у шпигунській діяльності було заарештовано співробітника вищезгаданого «Крушика» Александра Обрадовича, який, як вважається, передав інформацію болгарській журналістці.   

«Шпигунський скандал»

Скандал навколо заводу «Крушик» набула більшого розголосу коли її підхопила опозиція та про неї почали писати інші ЗМІ. І вона була топ-новиною в Сербії до того часу, поки декілька днів тому, на невідомому обліковому записі YouTube з’явилося відео з двома особами, які обмінюються подарунками і, досить ймовірно, грошима.

Як виявилось, одна з осіб на відео – колишній співробітник російського посольства в Белграді Георгій Клебан, а інша – невідомий громадянин Сербії. Після оприлюднення даного відеоматеріалу президент країни Александар Вучич скликав засідання Державної ради з питань національної безпеки, після чого заявив, що поговорить з російський послом про цей інцидент і про його нелогічність, оскільки, за його словами, «Сербія жодним чином не порушує інтереси Росії», а також висловив сподівання, що російському президенту нічого про це не відомо. Реакцією Кремля були слова речника російського МЗС Марії Захарової про те, що «шпигунський скандал» в Сербії виглядає як «провокація перед зустрічами на високому рівні» і що вона не розуміє занепокоєність глави сербської держави з даного приводу.

В свою чергу, для багатьох в Сербії, великий розголос, який отримав слідуючий за скандалом навколо заводу «Крушик» т.зв. «шпигунський скандал», виглядає досить дивним. І в першу чергу через те, що він вже втратив свою актуальність, оскільки події на відео відбувались рік тому, а сам він не є важливим, як його намагаються показати, оскільки в серед сербського керівництва є набагато важливіші особи, які пов’язані з Росією. В той же час, враховуючи резонансність попереднього скандалу, серед сербської громадськості існує думка про те, що «шпигунський скандал» досить ймовірно, є спробою сербської влади відвернути увагу від невигідної для неї справи «Крушика», яка виставляє її в м’яко кажучи не дуже хорошому світлі.

Болгарський псевдорозслідувач

Обидва сербські скандали, незважаючи на резонанс, який вони створили в Сербії, є цікавими не тільки з т.з. їх розвитку та згадування в одному з них України, але й через те, з чого вони власне розпочались. Тобто – болгарської журналістки Гайтанджієвої, яка, як виявилось, є досить цікавою особою.

Громадянка Болгарії Діляна Гайтанджієва позиціонує себе, як незалежний журналіст-розслідувач. В 2011-2016 роках вона працювала на болгарському телеканалі ТВ7, де нерідко здійснювала «журналістські розслідування» проти ворогів власника телеканалу. Після ліквідації телеканалу в 2016 р. перейшла на роботу в газету «Труд», де працювала кореспондентом на Близькому Сході до свого звільнення у 2017 році через публікацію в тій же газеті матеріалу про постачання Болгарією озброєння в Сирію для опозиційних до режиму Башара Асада угруповань.

На початку 2019 р. вона заснувала вищезгаданий веб-сайт Arms Watch, на якому почала активно здійснювати публікації «розслідувань» з відверто антизахідним, насамперед, антиамериканським забарвленням.

Досить «популярною» вона була у 2018 році, коли її «розслідування» про розробку і випробовування хімічної і біологічної зброї в біо-лабораторіях США розміщених на території третіх країн, зокрема України і Грузії, та причетність американців до т.зв. «cпрaви Cкрипaля» активно поширювались російською пропагандою.
Так, в період з 16 січня по 18 вересня того року, цикл матеріалів Гайтанджієвої на дану тематику був опублікований на веб-сайті naturalblaze.com: (посилання, посилання, посилання).
Перша стаття на даному веб-сайті з цього циклу під назвою «Explosive Article: The Pentagon Bio-Weapons» була також розміщена на інших іноземних проросійських ресурсах. Зокрема, була перекладена на італійську мову і опублікована на веб-сторінці відомого італійського проросійського журналіста Мауріціо Блондета (Maurizio Blondet), автора книги «Быть вместе с Путиным?», а також використана в матеріалі на дану тему норвезького проросійського блогера Пола Штейгана (Pål Steigan).
Крім того, дана стаття була опублікована й на інших сумнівних порталах (блогах) антизахідного та проросійського спрямування (посилання, посилання, посилання, посилання).

Також матеріали про зараження громадян України вірусами, які нібито мали походження з розміщених на території України таємних біо-лабораторій США Гайтанджієва розміщувала й на своєму блозі dilyana.bg (посилання, посилання).  

Цікаво, що вищезазначені публікації Гайтанджієвої про біо-лабораторії США були опубліковані в період замаху на колишнього співробітника російських спецслужб С.Скрипаля та активної фази розслідування даного інциденту і використовувались тоді російськимМЗС в якості доказу непричетності до нього російської сторони.

Також болгарська «розслідувач» активно давала інтерв’ю та коментарі з вищезазначеної тематики дляросійських пропагандистських ресурсів різного рівня, як от – RT (колишній Russia Today) чи розміщеного в окупованому Криму російського пропагандистського ресурсу News Front та його болгарської гілки bgr.news-front.info:

Доповнюючи картину про «незалежного» болгарського журналіста-розслідувача Гайтанджієву слід також сказати декілька слів про телеканал ТВ7, на якому вона свого часу плідно трудилась. Справа в тому, що ТВ7 мав в Болгарії репутацію як такий, що відстоює російську т.з. стосовно України та Сирії і вважався елементом російської гібридної війни.

Тодішній власник телеканалу Цвєтан Василєв мав тісні контакти з головою болгарського руху «Русофіли» Ніколаєм Маліновим, який на сьогодні підозрюється у шпигунстві на користь Росії, а також з російським «православним олігархом» Малофєєвим.

Наприкінці 2014 р. навколо ТВ7, який погруз в боргах, розпочався процес перепродажі. Покупцем телеканалу стала невідома компанія «Праймедия» бургаського бізнесмена Асена Асенова, який є бізнес-партнером головного болгарського русофіла Малінова. Однак, за інформацією болгарських журналістів, справжнім власником телеканалу став громадянин Греції Гаяніс Карагеоргіс, який вважається в Греції переконаним русофілом і є хрещеним батьком олігарха Малофєєва. Сам же Малінов, до закриття каналу у 2016 році, обіймав на ньому посаду голови ради директорів.

***         

Тобто, як можна побачити з вищевказаного, нитки від обох сербських скандалів тягнуться до Кремля. І скоріш за все, не Сербія була його основною ціллю. Триваючі на сьогодні в ній скандали навколо заводу «Крушик» та т.зв. «шпигунський скандал», досить ймовірно, є наслідком російських спецзаходів, які проводяться з метою дискредитації США і зображення їх, як світового спонсора тероризму і винуватця у всіх світових бідах. Для справжнього порушника світового порядку – сучасної путінської Росії – це звичайне «переведення стрілок». Сербія ж у цьому всьому стала жертвою мимоволі своїх «братів-слов’ян». Хоча виключати, що це була чергова багатоходівочка кремлівських стратегів, спрямована й на «вгамування» сербського президента, який загрався з Заходом, теж не слід. В будь-якому випадку, те що сьогодні відбувається в Сербії грає на руку Кремлю, оскільки створює для нього додатковий важіль впливу на неї та особисто Александра Вучича.

Ігор Федик, ЦДАКР-Балкани