Кібербезпека Події

ЦДАКР взяв участь у міжнародному круглому столі «Україна-НАТО-ЄС: фокус на інформаційну та кібербезпеку»

Керівник секції інформаційної та кібербезпеки ЦДАКР Павло Кривенко взяв участь у прес-конференції «Україна-НАТО-ЄС: фокус на інформаційну та кібербезпеку».

Захід відбувся 18 вересня 2019 року в «Aloft Hotel» (вул. Еспланадна, 17). Його організатором виступив Центр глобалістики «Стратегія XXI» за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

За участі представників державних органів влади України, місій міжнародних організацій та іноземних посольств в Україні, провідних українських і закордонних аналітичних центрів, наукових інституцій та організацій громадянського суспільства, медіа були обговорені ключові напрямки безпекової співпраці НАТО і ЄС та їх взаємодії з Україною у сферах інформаційної і кібербезпеки та стратегічних комунікацій, а також можливі шляхи протидії інформаційним та кіберзагрозам.

Круглий стіл поєднав у собі дві дискусійні панелі:

1. Інформаційна безпека в ЄС, СхП, НАТО й Україні – ключовий напрямок протидії гібридним загрозам

  • Україна, ЄС, СхП і НАТО разом до спільної безпеки;
  • Інформаційна безпека в еру гібридних воєн;
  • Пропаганда Кремля загрожує Україні та країнам ЄС, СхП і НАТО;
  • Спільна співпраця в регіоні СхП з протидії сучасним викликам;
  • Шляхи співпраці ЄС і НАТО з Україною у сфері інформаційної безпеки.

Зокрема, представник Міністерства оборони України підполковник Олександр Гайн поінформував присутніх про нещодавні випадки поширення пропаганди Російською Федерацією та створених нею квазі-республік проти України в іноземному інформаційному просторі.

Крім того, були наведені приклади міжвідомчої співпраці для нейтралізації чи зменшення деструктивного впливу цих загроз на цільові аудиторії. Також, учасники заходу ознайомилися з проектами та перспективиними напрямками співпраці у сфері стратегічних комунікацій між Україною та Західними партнерами.

2. Співробітництво ЄС – НАТО з Україною та іншими країнами СхП з протидії кіберзагрозам

  • Співпраця в регіоні СхП для протидії гібридним викликам;
  • Кібербезпека у сучасній війні;
  • Нові кібер виклики і загрози Україні та країнам ЄС, СхП і НАТО;
  • Співпробітництво ЄС і НАТО з Україною та країнами СхП для посилення кібербезпеки.

По завершенню міжнародного круглого столу, учасники визначили можливі шляхи спільних зусиль для посилення інформаційної та кібербезпеки національних та союзних інформаційних просторів.