Коментарі експертів

Україні необхідне надзвичайне, революційне підсилення розвідок

«Питання посилення розвідувальних структур – це питання амбіцій військово-політичного керівництва держави».

Сьогодні в України є унікальна можливість змін і посилення в розвідувальній сфері, вважає директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), член правління Українського інституту досліджень безпеки (УІБД) Валентин Бадрак.

Про це він заявив у ході круглого столу «Як підсилити розвідувальні органи України» в Інституті Горшеніна.

«Ми переконані в тому, що Україні потрібне надзвичайне, революційне підсилення розвідок. Український інститут досліджень безпеки вивчав, на рівні 2010-2011 років, роботу російських спецслужб в Україні з 2005 по 2010 рік – не потрібно бути фахівцем, щоб побачити, що тут творилося. Ми порівнювали роботу спецслужб РФ з роботою майстра-борця на килимі, а українські спецслужби тоді нагадували підлітка, який тільки отримує якийсь досвід у боротьбі. Сьогодні ситуація істотно змінилася в кращу сторону, але ми знову порівнюємо майстра нехай з досвідченим, але юніором. Тому підсилення потрібно у всіх площинах. Перш за все, це законодавче забезпечення, підготовка кадрів, ресурсне і технічне забезпечення. Фактично, ми змушені сказати, що коли ми аналізуємо роботу іноземних розвідок, то бачимо дуже серйозні зміни. Вони пов’язані з тим, що сьогодні розвідки найбільш впливових країн працюють на випередження в технологіях, забезпечуючи технологічну перевагу. Вони повністю роблять акценти на використанні штучного інтелекту, автоматизації, на втручанні в телекомунікаційні мережі і захисту цих мереж. У всіх цих областях у нас є певні проблеми», – сказав Валентин Бадрак.

На думку експерта, українській розвідці необхідно перейти від збору інформації до більш активних дій. І тут найголовніше – воля і бажання військово-політичного керівництва країни.

«Але головна теза, яку я хотів би озвучити – українські розвідувальні структури повинні перейти від простого збору і аналізу інформації та підготовки рішень до активних операцій. І в тому числі – в прихованій площині. Ознак активних інформаційних і інформаційно-психологічних операцій ми якщо і бачимо, то дуже мало. У той час, як подібних ознак з боку тієї ж РФ – величезна кількість. Росія створила таємний фронт проти України і саме українським розвідкам під силу здійснити такий же хід – створити таємний фронт проти РФ. Питання підсилення розвідувальних структур – це питання амбіцій військово-політичного керівництва держави. Якщо президент і його команда будуть мати такі амбіції, то механізмів підсилення буде досить,» – підкреслив Валентин Бадрак.

Джерело: LB.ua