Відео Кібербезпека Події

ЦДАКР взяв участь у прес-конференції «Друга річниця кібератаки NotPetya: чи готова Україна до кіберагресії?»

Керівник секції інформаційної та кібербезпеки ЦДАКР Павло Кривенко взяв участь у прес-конференції «Друга річниця кібератаки NotPetya: чи готова Україна до кіберагресії?».

Захід відбувся 27 червня 2019 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» (вул. Б. Хмельницького, 8/16).

Перевірка систем захисту державних підприємств, яку провели українські експерти з кібербезпеки напередодні другої річниці атаки вірусом NotPetya (атаку вважають однією з найбільш руйнівних у світі. В Україні від вірусу постраждало майже кожне четверте підприємство), показала, що в Україні не всі керівники підприємств, установ та організацій зробили висновків після масштабного комп’ютерного ураження вірусом.

«Очевидно, що Україна, яка знаходиться в центрі сучасної кібервійни, найбільшої за всю історію людства, після ураження вірусом NotPetya мала б винести жорстокі уроки, піти шляхом Естонії і стати однією з найпотужніших держав у плані кіберзахисту, принаймні в Європі. На жаль, цього не сталося», – заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

За його словами, Україна залишається незахищеною перед імовірною новою кіберагресією. При цьому ключова агенція, що опікується кіберзахистом держави, – Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України – використовує застарілі методи, і її зусилля не відповідають сучасним викликам у плані кіберзахисту країни.

Одним з головних інструментів, який використовується Держспецзв’язку, є так звана КСЗІ – комплексна система захисту інформації, яка активно впроваджується на підприємствах та об’єктах критичної інфраструктури.

«Наша зовнішня перевірка захисту провайдерів та державних ресурсів, що використовують КСЗІ, показала, що попри її використання величезна кількість надважливих даних, зокрема про об’єкти критичної інфраструктури, персональні дані українців, дані комерційних компаній тощо, все ще знаходяться у відкритому доступі. А це абсолютно неприпустимо», – повідомив експерт з кібербезпеки Олександр Галущенко.

Ключові слова