Заяви ЦДАКР

Керівник неурядового центру закликав унеможливити закупівлю іноземних ОВТ в разі наявності вітчизняних аналогів

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак закликав законодавчо закріпити унеможливлення закупівлі іноземних озброєнь і військової техніки (ОВТ) або технологій в разі наявності вітчизняних аналогів.

Про це експерт та член правління Ліги оборонних підприємств України заявив під час круглого столу в Раді національної безпеки і оборони України під головуванням секретаря РНБО Олександра Турчинова 14 лютого.

«Наприклад, коли в Україні немає ударних безпілотників, і ми їх закуповуємо, тоді ми вітаємо такі кроки. Однак, якщо в Україні є виробництво гелікоптерів, але ми купуємо таку техніку за кордоном, це неприпустимо», – пояснив свою позицію експерт.

Бадрак також висловив переконання щодо необхідності прийняття в Україні нової редакції Закону України «Про державне оборонне замовлення» та створення «спрощених умов» для отримання підприємствами ОПК України усіх форм власності права зовнішньоекономічної діяльності на світовому ринку озброєнь.

Директор ЦДАКР закликав у 2019 році розпочати процеси реструктуризації ОПК, а також активізувати процес приватизації підприємств ОПК України.  «Цей процес потрібно розпочати не тільки по відношенню підприємств, які нездатні брати участь у виконанні державного оборонного замовлення, але й по відношенню низки інших оборонних заводів, в тому числі, т.зв. «підприємств-монстрів», зокрема, ДП «Антонов», ВО «Південмаш», «Завад імені Малишева» та інших», – вважає експерт. Керівник аналітичного центру додав, що настав час виведення потужних КБ зі складу підприємств – наприклад, з таких як «Зоря-Машпроект», ДП «Антонов» та інші, – з тим, щоб приватизувати надлишкові серійні ділянки, яких в Україні, за підрахунками ЦДАКР, близько 60%».

Крім того, Бадрак вважає, що армія України чисельністю 255 тисяч, яка разом із гвардією та прикордонниками складає понад 300 тисяч військових, є завеликою, зокрема, за чисельністю перевищує французьку, та не дозволяє Україні належним чином переозброюватися. При цьому, за словами експерта, з підприємств ОПК постійно надходять скарги щодо виведення з ладу нової, щойно поставленої техніки внаслідок непрофесійної експлуатації. «Варто створювати професійне військо, що за умов певного скорочення чисельності дозволить підвищити рівень витрат на переозброєння з нинішніх 600 млн доларів до 1 мільярду», – переконаний Бадрак. Фахівець звернув увагу на армію Польщі, яка за чисельністю 123 тис. осіб, але має цього року бюджет  у 10 млрд. євро, що дозволяє, зокрема, купувати потужні американські ракетні системи. Бадрак також додав, що посилення повноважень департаменту Мінекономрозвитку і торгівлі у частині контролю ОПК та реалізації державної оборонно-промислової політики може виглядати як тимчасова міра, тому що керівник означеного департаменту навіть за умов підтримки ОПК не зможе реалізувати усі питання, оскільки не є членом уряду.