Азійський монітор

Central Asia Security Digest 17/12

В цьому випуску Central Asia Security Digest ви дізнаєтесь про ситуацію в Горному Бадахшані, суперечки між членами ОДКБ, навчання ОДКБ “Боевое братство-2019”, прийняття на озброєння Прикордонної служби Комітету національної безпеки Казахстану двох катерів на повітряній подушці.

Воєнно-політична ситуація

Президент Таджикистану Рахмон змінює підхід до Горного Бадахшану

Відмовившись відсилового сценарію наведення порядку в Горному Бадахшані, президент Таджикистану зробив ставку на нового главу регіону, екс-представника фонду Ага Хана. Раніше, дії президента і уряду викликали невдоволення і протести населення данного регіону, ще з 1999 року, коли між Китаєм і Таджикистаном підписувались угоди про демаркацію кордону, але вони не були остаточно розроблені і затвердженні аж до 2002 року, коли Таджикистан все ж визнав, що готовий поступитися спірною територією розміром 1122 квадратних кілометрів. В Таджикистані було багато противників угоди, в тому числі жителі східної частини Горно-Бадахшанської автономної області (ГБАО) Таджикистану. Земля, яка мала бути передана Китаю, входила до складу Горного Бадахшану, і автономний статус регіону технічно вимагав місцевого схвалення угоди. Тоді парламент Таджикистану остаточно не схвалив цю угоду до січня 2011 року на тлі нової критики, особливо з боку Партії ісламського відродження Таджикистану. Ця проблема знову виникла в квітні 2013 року, коли лідер опозиційної Соціал-демократичної партії Таджикистану Рахматілло Зоіров дав інтерв’ю іранському радіо «Хорасан» і сказав, що уряд Таджикистану віддав більше землі, ніж планував.

Дорога з Душанде в Хорог – адміністративний центр ГБАО

Наразі, не дивлячись на поліпшення ситуації, в регіоні може бути  загострення ситуації між Душанбе та Хорогом (адм. центр ГБАО – ред). Розглядаються  чотири версії наростання напруження.

  • Бажання президента Таджикистану Емомалі Рахмона і його оточення нівелювати вплив місцевих лідерів ГБАО.
  • Групою людей,  пов’язаних із силовими структурами в Душанбе, була зроблена спроба шляхом силового тиску взяти під свій контроль один з найбільш дохідних маршрутів транспортування наркотиків, який йде з Афганістану.
  • В президентському палаці, де начебто готується транзит влади, розгортається боротьба, і окрема група осіб, повязаних із спецслужбами, намагається втрутитись в процес передачі влади. Їх розрахунок – спровокувати новий конфлікт на Памірі, втягнути в нього Емомалі Рахмона і зробити його більш залежним від силовиків.
  • Емомалі Рахмон, в останні роки користується потужною підтримкою Пекіна, і повинен був піти назустріч своєму союзнику і показати, що він готовий навести порядок на Памірі.

Детальніше про ситуацію – в статті DW.  

Регіональна безпека

Суперечки в ОДКБ стосовно призначення Генерального секретаря

Офіційний Єреван продовжує наполягати, що 6 грудня в Санкт-Петербурзі не було вирішене питання про призначення генерального секретаря ОДКБ. Про це заявив прес-секретар прем’єр-міністра Вірменії Арман Єгоян, коментуючи заяву президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва про те, що глави країн – членів ОДКБ домовилися підтримати кандидатуру представника Білорусії Станіслава Зася на пост нового генсека організації.

«Підтверджую свої слова: 6 грудня на саміті ЄАЕС не було і не могло бути вирішене питання про призначення генсека ОДКБ, оскільки саміт ОДКБ не відбувся. Також підтверджую позицію Вірменії, що питання має бути вирішене за допомогою консенсусу в ході офіційної зустрічі в рамках ОДКБ».

Детальніше – тут. 

Навчання ОДКБ “Бойове братство – 2019” пройде в Східно-Європейському та Центрально-Азіатському регіонах

В Об’єднаному штабі Організації Договору про колективну безпеку 12-13 грудня в Москві відбулася робоча зустріч керівників органів оперативної і бойової підготовки оборонних відомств держав – членів ОДКБ. Під час заходу обговорювалися питання вдосконалення системи спільної підготовки органів управління та формувань сил і засобів системи колективної безпеки ОДКБ. На зустрічі були присутні представники оборонних відомств Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Росії, Таджикистану, а також Секретаріату і Об’єднаного штабу ОДКБ.

Ключові моменти:

  • Акценти в бойовій підготовці в подальшому будуть зроблені на відпрацюванні мобільності різнорідних сил ОДКБ;
  • На навчаннях будуть відпрацьовуватись практичні дії по запобіганню провокацій на державних кордонах;
  • “Бойове братство-2019” буде проходити в Східно-Європейському та Центрально-Азіатському регіонах.

Казахстанські катери на повітряній подушці

Як повідомили казахстанські ЗМІ, 11 грудня 2018 року в порту Баутіно (Мангістауська область Казахстану) на Каспійському морі відбулася церемонія введення до складу Прикордонної служби Комітету національної безпеки Казахстану двох катерів на повітряній подушці, побудованих на АТ «Уральський завод« Зеніт »в Уральську. Катери отримали назви «Іса батир» і «Досан батир» – на честь Мангістауських “батирів” (польових командирів) Іси Тленбайули (Тленбаева) і Досана Тажіули (Тажіева), ватажків антиросійського Адаєвського (Мангишлакського) повстання в 1870 році.

Один з двох катерів на повітряній подушці, побудованих АТ «Уральський завод« Зеніт »для Прикордонної служби Комітету національної безпеки Казахстану

Вартість будівництва двох катерів склала 3 млрд тенге (приблизно
$ 81 млн). Катери мають повну водотоннажність 10 тонн, вантажопідйомність до 1500 кг і вміщають чотирьох членів екіпажу і вісім десантників.

Одночасно 11 грудня в Баутіно був також здано в експлуатацію новий причал для кораблів і катерів Прикордонної служби КНБ Казахстану. Довжина причалу 150 м, тут одночасно можуть розміститися до 10 одиниць корабельно-катерного складу. Обладнані пункт забезпечення електроживленням кораблів (зарядка) і пожежний пост. Також на причалі передбачений скат для самостійного підйому катерів на повітряній подушці.

Почитати за темою:

Огляд підготував: стажер ЦДАКР Іван Котов

Ключові слова