Дунайський сектор Коментарі

Що показав «Барометр громадської думки» Молдови?

4 грудня 2018 року авторитетна в Республіці Молдова (РМ) аналітична установа ІРР (Institutul de Politici Publice – Інститут громадських політик) оприлюднила результати листопадового опитування «Барометр громадської думки» (БГД)*. На дослідження інституту вже багато років орієнтуються політики, експерти та аналітики як в самій РМ, так і суміжних країнах, адже воно відображає найбільш реальну ситуацію навколо громадської думки в країні.

Так, опитування показало, що якби в найближчі вихідні відбулися парламентські вибори, то в законодавчий орган РМ пройшли б п’ять партій – ПСРМ (Партія соціалістів РМ), ДПМ (Демократична партія Молдови), партії «Дія та солідарність» (Partidul Acţiune şi solidaritate – PAS), «Платформа гідність та правда» (Demnitate şi adevăr – DA) та «Шор». При цьому, за соціалістів проголосували б 23% опитаних, за Демпартію – 7,6%, «Дія і солідарність» – 7,4 %, партію «Платформа гідність та правда» – 5%, партію «Шор» – 3%. Решта набрали б не більше 2%.

Новий БГД показав, що за останні місяці партії влади зміцнили свої позиції, а опозиція, навпаки, дещо погіршила. Показники соціалістів і демократів виросли на 5% і 4% відповідно, у PAS – впали на 4,4%, а число прихильників DA збільшилася незначно (на 2,9%).

Однак, відповідно до БГД 57,5% опитаних не знають, як працює оновлена система виборів по одномандатних округах, і що це взагалі означає. Адже в лютому вибори вперше пройдуть за змішаною виборчою системою: 50 депутатів оберуть за партійними списками, 51 – по одномандатних округах. Тільки 37,6%, респондентів сказали, що знають, що це таке.

Через те, що більшість громадян не розуміють процедури голосування за новою системою, і як будуть підраховувати їхні голоси, в день виборів можливі масові зловживання. Сприяє цьому також той факт, що нещодавно були знятті обмеження на агітацію в день виборів. Тому не виключається, що прямо біля входу на дільниці людям  будуть роз’яснювати як і «за кого» голосувати.

Одночасно з цим, на питання про те, за кого ви готові проголосувати в своєму одномандатному виборчому окрузі, 33,8% опитаних відповіли, що за кандидатів від політичних партій, 27,1% – за незалежних кандидатів.

При цьому, достатньо  високий процент респондентів не визначилися з вибором або не голосуватимуть взагалі – 49%. Частка подібних відповідей значно зросла з травня цього року, коли цей показник становив 34%. Саме за їх голоси розвернеться боротьба під час передвиборчої агітації.

Окремо слід звернути увагу ще на деякі аспекти БГД. Більшість опитаних зізналися, що не вважають, що вибори в Молдові проводяться вільно і відповідно до закону. Так, заявили 76,5% опитаних. Тільки 14,6% вважають, що вибори в країні проводяться демократично, і 8,9% не змогли дати відповідь.

Більшість опитаних сказали, що не можуть вільно висловлювати свою думку про владу. Скутими в цьому себе відчувають 31% респондентів, а 28,5% відчувають, що взагалі не можуть висловлюватися. Чи відчувають себе досить вільно в висловлюваннях 29% опитаних, і абсолютно вільно – 6,7%.

Ще складніша ситуація з протестами. Відчувають себе абсолютно вільними протестувати проти рішень влади 6,2% опитаних, в значній мірі вільними – 25,1%. Взагалі не бачать можливості вільно протестувати 33,4% респондентів, і ще 29,6% вважають, що це право обмежене.

Більшість жителів Молдови, згідно з опитуванням, впевнені, що країною керують не в інтересах її громадян. Так відповіли 83,7% опитаних. Тільки 9,1% респондентів читають, що влада діє в інтересах народу. Ще 7,2% не змогли відповісти на це питання.

 

Коментар

Фактично, дослідження підтверджує експертні оцінки щодо майбутнього складу парламенту РМ і вказує на те, що ПСРМ отримає перемогу на чергових виборах. Однак, поки не має однозначної відповіді на те, чи отримають соціалісти абсолютну більшість в парламенті через великий процент осіб, які не визначилися, та можливість ДПМ покращити свої позиції під час голосувань на  одномандатних округах. Скоріш за все «ні», ніж «так», але ситуація може суттєво змінитися за майже три місяці до виборів. Навіть незважаючи на Новорічні свята.

Експерти ЦДАКР вже робили деякі прогнози щодо можливого  розвитку подій (можна ознайомитися тут) і вони в переважній більшості підтверджуються результатами БГД.

Тим не менш найбільш ймовірними є наступні сценарії:

– Коаліція ПСРМ та ДПМ (країна рухатиметься курсом «про Молдова» з нахилом у бік РФ). При цьому цікава ситуація буде навколо партії «Шор», яку пов’язують с лідером ДПМ Владом Плахотнюком. Вона, скоріш за все, може стати ситуативним партнером в парламенті на випадок просування та прийняття потрібних владі рішень.

– Відсутність коаліції через політичні суперечки та наявний антагонізм і, як наслідок, ще одні, вже позачергові, парламентські вибори.

З огляду на поточне опитування, коаліція про-європейських опозиційних партій «Дія та солідарність» (Partidul Acţiune şi solidaritate – PAS) та «Платформа гідність та правда» (Demnitate şi adevăr – DA) не зможе істотно змінити ситуації через не можливість сформувати більшість в парламенті. Об’єднатися з партією «Шор» та ДПМ для них це реально не можливо, так само як і з ПСРМ, яку опозиціонери пов’язують з Владом Плахотнюком.

Відсутність коаліції в парламенті після виборів можлива, якщо ПСРМ та ДПМ не зможуть знайти спільної мови. А це цілком реально, адже соціалісти, отримавши більшість за підсумками виборів, захочуть впливати на майбутню політику держави і будуть активно протидіяти спробам меншої за чисельністю ДПМ впливати  на прийняття рішень.

Слід також врахувати ще один важливий чинник – РФ, яка вже поступово втягується в більш активні дії в рамках парламентських виборчих перегонів. Один з останніх жестів Кремля, здійснений на прохання президента РМ І.Додона, – це «міграційна амністія» для громадян Молдови, що незаконно перебувають на території Росії, а це достатньо значний електорат, який підтримає ПСРМ та її проросійський курс…

Фактично, БГД  підтвердив, що головні баталії у передвиборчий парламентській гонці ще попереду. Однак її учасники – лідери та аутсайдери вже визначені. Дійсність така, що вибори в РМ реально змінять ситуацію в країні. Це зумовлено, як внутрішніми чинниками, так і зростаючою участю Кремля у виборчих перегонах.

   

*Опитування проводилося з 9 по 23 листопада серед жителів різних населених пунктів країни. У ньому брали участь 1115 чоловік. Максимально можлива похибка становить 3%.