Заяви ЦДАКР Коментарі експертів

«Воєнний стан потрібен, але для окремих територій» – керівник ЦДАКР

Воєнний стан потрібен, але для окремих територій, у даному випадку – це узбережжя Чорного та Азовського морів.

Про це в інтерв’ю агентству Главком заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак, додавши, що «нам потрібно готуватися до повномасштабної війни».

«На мою думку, воєнний стан не допоможе краще підготуватись до війни з Росією, хоча зможе допомогти привернути увагу міжнародної спільноти до України. Нам потрібно готуватися до повномасштабної війни. Україна не встигла забезпечити себе такою потужною зброєю, як ракетні комплекси, а крилаті ракети тільки виходять на випробування і лише в наступному році можуть бути запущені в серію», — зазначив експерт.

Бадрак висловив переконання, що у якості асиметричних дій Україна може активно використовувати підрозділи спецпризначення. «Окрім підготовки до оборони морського узбережжя, забезпечення протидесантних операцій, виставлення мінних загороджень, посилення бойової охорони, мають розроблятися асиметричні протидії – як руйнація російської інфраструктури і озброєнь. Маю на увазі навіть такі речі, як руйнація Керченського мосту, підготовка до здійснення диверсій проти російських військових кораблів» — вважає експерт.

Він зазначив, що Росія вбачає Військово-морські сили України слабкою ланкою українського війська.

«Водночас якщо на Донбасі Росія не визнає своєї присутності, то в ситуації у Керченській протоці визнала. Тому на морі військові можливості РФ обмежені: якщо відбудеться конкретна атака України з моря, то це означатиме, що Росія відкрила всі карти і йде відкритою війною. Фактично це відбулося вже зараз – РФ себе засвітила перед міжнародною спільнотою», — висловив думку керівник ЦДАКР.

Він додав, що тепер Москва буде намагатися маніпулювати інформацією, пояснювати свою позицію, але головне для України – це усвідомити, що велика масштабна війна близька як ніколи.

«Ситуація з Україною може згуртувати Євроатлантичний світ. Ми очікуємо на реакцію Вашингтону, який може відіграти роль лідера у створенні антипутінської коаліції. Лише створення такої безкомпромісної коаліції може змінити ситуацію на краще. Зараз українським дипломатам важливо почати працювати над цим питанням, причому говорити індивідуально з кожним лідером, кожною країною і пояснювати їм, як діє Росія. Але не забуваймо: нам важливо бути готовими до великої війни, здійснити потужне переозброєння. Бо якщо Україна буде вразливою мішенню, Росія буде здійснювати такі атаки навіть для того, щоб пожвавити свій діалог із західним світом» — резюмував Валентин Бадрак.