Коментарі експертів ЦДАКР – Південний Кавказ

«Попри розпуск парламенту, формально кризи влади у Вірменії немає»

Президент Вірменії Армен Саркісян розпустив парламент, прем’єр-міністр Нікол Пашинян налаштований на завершення т.зв. оксамитової революції та перемогу на позачергових виборах. В ефірі Українського радіо  керівник Південно-Кавказької філії Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Володимир Копчак прокоментував політичну ситуацію у Вірменії.

«Я би сказав, що кризи влади там немає.  Нікол Пашинян зараз крок за кроком реалізує свою концепцію, доводить до логічного кінця так звану оксамитову революцію. Певний проміжний етап оксамитової революції – здобуття повної легітимації власної влади через дострокові парламентські вибори. Я хочу нагадати, що він став прем’єр-міністром, але парламент Вірменії був підконтрольний старій політичній еліті в особі Республіканської партії. Зараз же Пашинян системно та логічно намагається досягти того, щоб його революційна команда отримала всю повноту влади», – зазначив Володимир Копчак.

Експерт додав, що «це унікальний випадок, коли  Армен Саркісян, попри конституційно «церемоніальні» повноваження президента Вірменії, відіграє ключову роль у всьому політичному процесі. Треба розуміти, що він не є членом революційної команди Пашиняна, проте, він дуже поважна людина у всьому світі і виступає негласним комунікатором між вірменською владою і навколишнім середовищем, включно з Москвою, Вашингтоном, Лондоном тощо. Тому його роль недооцінювати не можна».

Також керівник Південно-Кавказької філії Центру досліджень армії конверсії та роззброєння підкреслив, що «те, що А.Саркісян відповідно до своїх функцій підписав указ про розпуск парламенту свідчить про те, що стратегія Нікола Пашиняна поки спрацьовує в повному обсязі».

Нагадаємо, 1 листопада президент Вірменії Армен Саркісян підписав указ про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів на 9 грудня 2018 року. Про це йдеться у відповідному документі на сайті президента Вірменії.

Повна версія розмови: UA: Українське радіо