Коментарі експертів

Навчання «Восток-2018» мали приховану антикитайську складову

Експерти ЦДАКР проаналізували та прийшли до ряду висновків стосовно реальної мети навчань «Восток-2018» та можливих загроз для України

Експерти ЦДАКР проаналізували та прийшли до ряду висновків стосовно реальної мети навчань «Восток-2018» та можливих загроз для України:

– Головний меседж про боєздатність російської армії та здатність вести довготривалий і великомасштабний конфлікт був спрямований, в першу чергу, не на американську чи японську аудиторію, а на військово-політичне керівництво Китаю. Саме тому, загальновійськові та наземні авіаційні полігони, на яких проходили активна фаза навчань були підібрані в безпосередній близькості до сухопутних кордонів з КНР. В російських ЗМІ активно просувалась теза про високі експедиційні можливості російської армії, що за необхідності дають можливість в короткі строки перекинути необхідну кількість військ на Далекий Схід РФ. З цією ж метою було оголошено про віртуальні 300 тис. військовослужбовців, нібито задіяних під час навчань. А вишикувані в стрункі шеренги тисячі одиниць російської військової техніки (які були спеціально перекинуті із західних регіонів Росії) під час параду на полігоні Цугол мали намір продемонструвати китайському військовому керівництву картинку добре оснащеної та модернізованої російської армії.

– Ще одним підтвердженням антикитайської складової навчань є перекидання вперше ракетних комплексів «Іскандер-М» з Центрального військового округу РФ в Киргизстан для участі у спільних антитерористичних навчаннях силових структур «Іссик-Куль-Антитеррор-2018». Під час навчань, які пройдуть з 24 по 26 вересня, ймовірно будуть відпрацьовуватись нанесення ракетних ударів по об’єктам терористичних угруповань, розташованих в Сінцзян-Уйгурському автономному районі КНР, який безпосередньо межує з Киргизстаном. В цьому районі існує загроза уйгурського сепаратизму, тому проведення  навчань «Іссик-Куль-Антитеррор-2018» може свідчити про підготовку РФ до негативних сценаріїв розвитку ситуації в цьому регіоні Китаю.

– Інші завдання (стосовно меседжів для США та Японії, намагання створити видимість так званого військово-політичного союзу з Китаєм перед внутрішньою та зовнішньою аудиторією, перевірка бойової готовності та боєздатності ЗС РФ та ін.), безперечно, мають місце, але є не основними.

– Показова демонстрація Росією своїх бойових спроможностей перед китайським керівництвом говорить про відсутність взаємної довіри та дружби, ілюзію якої намагається створити російська влада. Так званий високий рівень політичної взаємодії між РФ та КНР – штучний, та на даний час, не має ніякої основи окрім протистояння з США та двостороннього ВТС Росії з Китаєм по окремим зразкам озброєння. Економічно та енергетично КНР практично не залежить від РФ, китайська ініціатива «Один пояс, один шлях» поступово витісняє РФ з Центральної Азії та Африки, а західні антиросійські санкції активно використовуються китайськими компаніями для підписання контрактів з РФ на більш вигідних умовах. При цьому, як російські, так і китайські ЗМІ транслюють пропагандистський матеріал про так зване стратегічне партнерство, яке суттєво відрізняється від реальності.

– Незважаючи на відсутність прямої воєнної загрози Україні від навчань «Восток-2018», деякі аспекти мають опосередковану загрозу та повинні прийматись до уваги українським керівництвом. Під прикриттям маневрів було проведено масштабне перегрупування військ та озброєння між з’єднаннями, які дислокуються в західній та східній частинах РФ. Внаслідок цього, відбулося перекидання значної кількості бронетанкової техніки та систем РСЗВ до кордонів з Україною, що створює загрозу збільшення бойового та чисельного складу російських окупаційних військ на Донбасі. Серед іншого, із Східного військового округа РФ до кордонів з Україною були перекинуті ешелони танків Т-62, які можуть ввійти до складу так званих «1 та 2 АК ЛДНР».