Коментарі експертів

Поява комплексу «Торн» на Донбасі підтверджує присутність військових РФ – експерт

Наявність на окупованій частині Донбасу сучасного російського комплексу радіорозвідки «Торн» красномовно засвідчує присутність у зоні конфлікту кадрових російських військових.

Наявність на окупованій частині Донбасу сучасного російського комплексу радіорозвідки «Торн» красномовно засвідчує присутність у зоні конфлікту кадрових російських військових.

Таким чином експерт Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) Ігор Федикпрокоментував агентству QHA інформацію Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, яка з початку переформатування АТО в ООС щонайменше чотири рази виявила у зоні конфлікту комплекс «Торн» (тричі в районі окупованого Дебальцевого і один раз ближче до неконтрольованого україно-російського кордону).

Ігор Федик підкреслив, що чергове підтвердження присутності Росії і кадрових російських військових — це основний висновок, який можна зробити з наявності такого сучасного російського озброєння на окупованій українській території. Адже місцевих “шахтьоров і тракторістов” до управління такими складними системами росіяни просто не допустять.

— Найголовніше, що дійсно це є факт присутності у зоні конфлікту на Донбасі кадрових російських військових. Тому що будь-який комплекс радіоелектронної розвідки — це дуже складна система, яка потребує певних знань і певної фахової підготовки. Тобто, звичайного так званого «ополченца» до такого комплексу не допустиш, це не автомат в руки дати. Для управління таким комплексом військового потрібно навчити і це досить тривалий процес. І те, що там така серйозна техніка знаходиться — це підтвердження присутності там кадрових російських військових.

Експерт пояснив, що радіоелектронна розвідка ділиться на два підвиди: є радіорозвідка, яка здійснює радіоперехоплення розмов у різних діапазонах, коротких або ультракоротких діапазонах, а також є радіотехнічна розвідка, яка знімає параметри технічних засобів, наприклад, літаків чи безпілотників. У базі даних є певні параметри, знаючи які, вони можуть встановлювати, що за вид літального апарату виявлено.

Говорячи про появу комплексу радіорозвідки «Торн» саме біля Дебальцевого, в районі Світлодарської дуги, Ігор Федик зазначив, що це означає важливість цього напрямку для російських окупаційних сил. Такі комплекси підганяють якомога ближче до лінії фронту, щоб за їхньої допомоги прослуховувати розмови українських військ. Для того, щоб зрозуміти, наскільки далеко від своїх позицій росіяни можуть слухати ефір, необхідно знати більш конкретні параметри станції, однак, скоріше за все, прослуховування ведеться на глибину 30 – 40 км, зауважує експерт.

— У будь-яких бойових діях завжди присутня розвідка і зокрема, радіоелектронна розвідка, яка веде розвідку позицій противника. Поява «Торну» у певному регіоні, в даному випадку, в районі Дебальцево, означає, що там для них є важливий напрямок. Будь-яка така станція має свій сектор і от якщо вона знаходиться в районі Світлодарської дуги, значить вона відстежує певний сектор саме там. Взагалі радіоелектронна розвідка дійсно може слухати на тисячі кілометрів, але якщо такий комплекс підганяють під лінію фронту, то вірогідніше за все, він прослуховує ведення перемовин в УКХ-діапазоні між підрозділами, між бойовими розрахунками супротивника.

Ігор Федик також зазначив, що убезпечитися від прослуховування з боку супротивника можна просто — передавати інформацію закритими каналами.

Як повідомляло QHA, СММ ОБСЄ лише за останні півтора місяці розповіла про 4 факти виявлення сучасного російського комплексу радіорозвідки «Торн» на окупованій частині Донбасу. Так, тричі військову вантажівку КамАЗ–4310 з антеною комплексу радіорозвідки «Торн» за допомогою БПЛА СММ помітили в районі окупованого Дебальцевого, зокрема, 13 липня — у селищі Новогригорівка. А вже 14 липня безпілотник СММ зафіксував «Торн» в іншому місці ближче до неконтрольованої ділянки україно-російського кордону — у селищі Майорове (кол. Красний Октябр, 57 км на південний схід від Донецька). І якщо в районі Дебальцево, ймовірно, всі три рази бачили один і той самий комплекс, то щодо «Торну» біля Майорово можна припустити, що то ще один комплекс, поставлений з РФ. Втім, у СММ наразі не деталізують таку інформацію.

Варто зауважити, що усі чотири рази СММ виявляла «Торн» за допомогою безпілотників дальнього і середнього радіусу дії, тож вірогідно, що бойовики не допускають патрулі Місії в ті райони, де вони могли б безпосередньо на землі побачити наявність російського військового озброєння.

Фахівці експертної спільноти «Інформнапалм» повідомляли, що у серпні 2015 року комплекс «ТОРН» був помічений в районі Донецького аеропорту і додавали відповідні фото.

QHA