Коментарі експертів

ЦДАКР: НАТО визнало Росію ворогом, проте не збирається їй протистояти

НАТО офіційно звинуватило Росію у збитті авіарейсу МН-17, хіматаці у Солсбері, збройній агресії проти України, однак Альянс не запропонував інструментів покарання злочинної російської влади.
НАТО офіційно звинуватило Росію у збитті авіарейсу МН-17, хіматаці у Солсбері, збройній агресії проти України, однак Альянс не запропонував інструментів покарання злочинної російської влади. Про це заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань (ЦДАКР) Михайло Самусь, коментуючи заключну Декларацію Брюссельського самміту НАТО.

“Терпець толерантних та дуже виважених натівських дипломатів урвався. Речі названо своїми іменами, крапки над “і” поставлені, “футбольна дипломатія” провалилась. Росія – ворог для НАТО, і Альянс більше не збирається терпіти “многоходовочкі” Путіна”, – заявив експерт.

Він зазначив, що в заключній декларації саміту НАТО Росія називається головною загрозою Альянсу та світовому порядку.

Також НАТО нарешті “конкретно озвучило ключові злочини Росії”, серед яких – анексія Криму, “яку НАТО не визнає і не буде визнавати”, військова інтервенція в Донецькій та Луганській областях шляхом введення військ, озброєнь та найманців, а також політичної, фінансової, військової підтримки бойовиків, незаконне розміщення військ на території України, Грузії та Молдови.

Крім того, НАТО засудило визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії, а також їх мілітаризацію, втручання у виборчі процеси та суверенітет країн НАТО (зокрема, Чорногорії), дискримінацію кримських татар, застосування тортур та переміщення українських громадян до в’язниць у Росію, а також поширення Кремлем дезінформації та здійснення кібератак.

Самусь звернув увагу на те, що Росію офіційно на рівні НАТО звинуватили в атаці з використанням військової нервово-паралітичної речовини у Солсбері: “НАТО солідарне з оцінкою Великобританії щодо відповідальності Росії за цю атаку”.

“Росію офіційно на рівні НАТО звинуватили у вбивстві пасажирів Боїнга рейсу MH-17. У Декларації саміту Росії пояснюють, що “щиросердне зізнання пом`якшує покарання”: “Ми закликаємо Російську Федерацію взяти на себе відповідальність та співробітничати усіма можливими способами для встановлення істини, справедливості та винних”, – заявив експерт.

Між тим, він звернув увагу на те, що в рішеннях саміту нічого не говориться про інструменти покарання російських злочинців.

“Найбільш вагомий крок – початок реалізації Ініціативи НАТО щодо посилення готовності (NATO Readiness Initiative), яка передбачає підготовку в країнах Альянсу для застосування в рамках НАТО 30 батальйонів, 30 ескадрилей та 30 бойових кораблів з готовністю 30 днів і менше. Хоча, ця ініціатива більше виглядає як піарний хід, а не продумана військова концепція і створення інструменту покарання Росії. Чому визначається саме 30 кораблів і 30 батальйонів, а не 35 і 50? І чому 30 днів? Чи не забагато це в умовах, коли 1-а танкова армія ЗС РФ вже за 4-5 днів після початку операції буде стояти на білорусько-польському кордоні в готовності наступати на Варшаву?” – зазначив заступник директора ЦДАКР.

На його переконання, ключовою фразою, яка говорить про неготовність НАТО розпочати практичні кроки з протидії агресивним діям Росії, є “НАТО не хоче протистояння з Росією і не становить загрози для Росії”.

“Цю фразу важко пояснити з точки зору звичайної логіки: якщо НАТО звинувачує Росію у конкретних злочинах, то Альянс повинен активно й цілеспрямовано йти на протистояння з РФ для того, щоб примусити її покаятися у скоєнні злочинів і повернутися в русло міжнародного права. Однак, Альянс діє навпаки – уникає протистояння, демонструючи Кремлю свою слабкість і неготовність до реального покарання російських злочинців”, – заявив Самусь.

Укрінформ