Заяви ЦДАКР

ЦДАКР У ПРАЗІ ПРЕЗЕНТУВАВ ВИДАНУ В УКРАЇНІ КНИГУ Ю.ФЕДОРОВА «РОСІЯ МІЖ ФАШИЗМОМ І РОЗПАДОМ»

1 лютого 2018 року в Інформаційному центрі Палати Депутатів Парламенту Чеської Республіки відбулась презентація книги російського професора Юрія Федорова «Росія між фашизмом і розпадом». Організували захід Інститут вивчення тоталітарних режимів (Чеська Республіка), Інститут міжнародних досліджень Карлового університету (Чеська Республіка) та Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (Україна).

1 лютого 2018 року в Інформаційному центрі Палати Депутатів Парламенту Чеської Республіки відбулась презентація книги російського професора Юрія Федорова «Росія між фашизмом і розпадом». Організували захід Інститут вивчення тоталітарних режимів (Чеська Республіка), Інститут міжнародних досліджень Карлового університету (Чеська Республіка) та Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (Україна).

Повна відео-версія заходу – за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=dfWxx_2fn2A

У своїй книзі Юрій Федоров ґрунтовно та переконливо доводить, що встановлення фашистської диктатури та зростаючі сепаратистські тенденції, які врешті-решт призведуть до розпаду держави, є двома найбільш вірогідними сценаріями розвитку Росії у найближчій перспективі.

«Чи рухається Росія власне до фашизму? Чи має авторитарний режим Путіна ознаки фашистського? Наскільки реальними є перспективи розпаду Росії?

Який з двох сценаріїв, викладених у книзі, несе для Європи більшу небезпеку? І що може зробити Європа, щоб уникнути та мінімізувати ризики та наслідки, що випливають з цих двох сценаріїв? Це лише деякі з запитань, на які намагається відповісти ця книга», – сказав Юрій Федоров.

Після авторської презентації відбулися публічні дебати, в якій взяли участь український експерт Михайло Самусь (Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння) та його чеський колега Ян Шир (Інститут міжнародних досліджень Карлового університету, Чехія). Дебати модерував Давід Свобода (Інститут вивчення тоталітарних режимів, Чехія).

«Начебто провокативна назва книги не повинна жодним чином нікого шокувати. Автор спокійно, без зайвих емоцій розповідає чому сучасний російський режим йде шляхом фашизації країни», – заявив Михайло Самусь.

«Розуміння коренів та причин формування сучасних внутрішньополітичних процесів в Росії може нам допомогти передбачити виникнення збройних конфліктів на Європейському контингенті», – стверджує Самусь. За його словами, в Росії зараз формується типовий фашистський режим, в якому Путіну вже приписують «особливу генетику» як начебто нащадку блокадників Ленінграду і одночасно вказують на дотичність роду очільника Кремля до старовірів, які презентуються як хранителі «справжніх скреп» Росії. «Маємо справу з типовою міфологізацією особистості «фюрера», – заявив Самусь.

Книга російського професора Юрія Федорова «Росія між фашизмом і розпадом» видана Центром досліджень армії, конверсії та роззброєння в Києві.

Юрій Федоров є провідним російським незалежним експертом з питань зовнішньої та безпекової політики Росії. До 2006 року обіймав посаду професора Московського державного інституту міжнародних відносин (МДІМО), до цього працював заступником директора з наукової роботи московського Центра політичних досліджень Росії (ПІР-центр). В період 2006-2009 рр. працював науковим співробітником Королівського інституту міжнародних відносин у Лондоні. В даний час він працює в університетах та дослідницьких центрах Італії та Чехії і є позаштатним співробітником російської служби «Радіо Свобода». Автор ряду книг, численних наукових статей, опублікованих в Росії, Україні, США та Європі.

 

Також під час заходу учасники презентації книги у Празі звернулися до російського режиму звільнити ув’язненого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка та усіх українських політичних в’язнів Кремля.

«Ми висловлюємо підтримку Роману Сущенку та вимагаємо від путінського режиму звільнити усіх ув’язнених у Росії українських громадян», – наголосив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Він нагадав присутнім на заході європейським дипломатам, експертам, журналістам, представникам громадянського суспільства, що нині у Росії протиправно утримуються десятки і сотні українців.