Заяви ЦДАКР

ЦДАКР презентував проект “Історії подолання від українських вояків”

Війна пройшлася катком по долях багатьох українців. Проект Кремля, організований авантюристом Володимиром Путіним, викликав загибель тисяч людей, руйнування цілого регіону, залишив багатьох людей інвалідами, багатьом запропонував розпочати життя знову. Ті, хто так чи інакше вступили у боротьбу за нову реальність, опинилися наодинці із своєю бідою. Із необхідністю робити вибір…

Історії подолання – український контекст 

 

Війна пройшлася катком по долях багатьох українців. Проект Кремля, організований авантюристом Володимиром Путіним, викликав загибель тисяч людей, руйнування цілого регіону, залишив багатьох людей інвалідами, багатьом запропонував розпочати життя знову. Ті, хто так чи інакше вступили у боротьбу за нову реальність, опинилися наодинці із своєю бідою. Із необхідністю робити вибір…  

Щоб розширити можливості психологічної реабілітації захисників України Лабораторію аналізу особистості Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння восени 2015 року було започатковано проект «Герої сучасної України», 31 березня 2016 року керівник Лабораторії аналізу особистості Дмитро Козлов разом із директором ЦДАКР представив свою другу книгу «Герої сучасної України. Історії подолання». Як частина проекту книга пропонує читачеві позитивні приклади подолання трагедій, створює підстави для того, щоб цими прикладами скористалися ті хлопці та дівчата, що зіткнулися яз жахливими викликами життя.

На переконання автора проекту Дмитра Козлова, такі безпрецедентні історії як морського піхотинця Віктора Кардаша, спецпризначенця Вадима Довгорука, десантника Владислава Кузнєцова та інших героїв підготовлених й виданих брошур (ці історії можна також прочитати й на сайті ЦДАКР – http://cacds.org.ua/ru/war) можуть переконливо впливати на долі багатьох, підтримувати морально-бойовий дух українських військ, надати поштовх до посилення авторитету Української Армії та збільшення уваги держави й суспільства до створення ЗСУ як армії нового типу. Це, серед іншого, створює умови формування мережі підтримки вояків. Фахівці переконані: використання принципу НЛП – коли приклад одного може впливати на поведінку іншого є вагомим чинником адаптації захисників Вітчизни після завершення активної фази бойових дій.

На проведену презентацію за участю одного з героїв книжки вже з’являється реакція фахівців. Ось, що написала на своїй сторінці у фейсбуці лайф коуч Ірина Канаєва: «Вам сумно чи важко? Просто набігли хмари чи щось пішло не так? Чи, може, «все пропало»? Тоді подивіться на фото цього усміхненого хлопця. Перед вами людина, яка живе яскравим насиченим життям і вміє бути щасливою. Є лише такий нюанс…

Віктор Кардаш, так звати цього молодого чоловіка, хореографа. Працював у двох школах. Але доля зробила кульбіт: Донбас, війна, поранення, ампутація. Після короткого шоку Віктор швидко опанував нову професію. Тепер він робить протези і ставить на ноги таких, як сам. Разом з тим, займається з хореографом, підбирає для себе програму з елементів, які можна виконувати на протезі. А ще – підтримує бойових побратимів, має намір зайнятися боксом і збирається одружитися. Жартома шкодує, що доба має 24 години, а не 60. Каже, багато чого не встигає.

Щоб збагнути, в чому його секрет, треба чути, як він про себе розповідає. Як вирішив піти в АТО, як в армії голодували, як не зовсім вдало надали першу допомогу після поранення, як падав у метро на протезі. В його виконанні це – не жахи, а легкі й часом кумедні пригоди. Він каже: я просто обрав життя!!!»  

Справді, Віктор Кардаш є живим прикладом подолання, й уособлює у собі практично усі риси українців, які виявилися здатними протистояти війні вже після важких поранень. А саме, Віктор дуже спрощено та з гумором сприймає надзвичайно важкі й складні події («Якось впав у метро, пласкогубці в один бік, протез – у інший. Нічого (посміхається), підвівся, зібрав свій протез, прилаштував та й пішов далі…»). По-друге, усі, хто подолав трагедію, ведуть успішне, надзвичайно завантажене соціальне життя. І це результат власного вибору. Нарешті, усі переможці, і Віктор Кардаш передусім, створили собі місію. Якщо не я, то хто?! Кіборг Вадим Довгорук, якого нерідко називають українським Ніком Вуйчичем (внаслідок бою він важкопоранений декілька діб пролежав на снігу та залишився без двох стоп ніг і руки), каже: «Для мене вираз «Є така професія – Батьківщину захищати» – не порожні слова.»  

«Особистий приклад – не головний спосіб вплинути на інших, це просто єдиний спосіб», – ці пророчі слова Альберта Швейцера як не можна краще підходять до місії Вадима Довгорука.

Ось як оцінює ситуацію навколо українських героїв сам автор книжки Дмитро Козлов: «Історії, зібрані в цій книзі – це історія різних людей. Всі вони в мирному житті займалися різними справами, жили в різних куточках країни, мали різні погляди на життя… Але коли над країною нависла загроза знищення, всі вони вирушили на її захист. І сам цей факт підводить до ключового об’єднуючого їх усіх моменту. Кожен з них зробив свій шлях через полум’я війни, і вийшов з нього гідним. І там, де багато інших опустили б руки, зіткнувшись з важкими травмами і пораненнями, необхідністю тривалого лікування та реабілітації без гарантії успіху, ці люди знову проявили свою головну якість – волю. Тепер – волю до подолання. По дорозі до зцілення від душевних і фізичних ран, багато хто з них прийшов до повного одужання не такими, якими були колись, багато що змінили в своєму житті. Вони зуміли двічі зробити неможливе – вижити на війні, і не дивлячись ні на що повернути собі повнокровне, активне життя».  

Чудово, що життя продовжується. І важливим є те, що проект ЦДАКР безтерміновий, спрямований на розширення кола героїв-українців, друзів Українського війська, усіх зацікавлених у зростанні і підтримці високого морально-бойового духу спротиву російській агресії. 

Крім того, організаторами заплановано провести серію тренінгів та семінарів, для чого у якості партнерів погодилися співпрацювати декілька провідних інформаційних агентств.

Просимо усіх бажаючих відвідати профільні тренінги та семінари (безкоштовно), інформувати за ел. адресою anieli@ukr.net чи телефонами 044 445 42 10; 050 33 45 776; 066 30 69 423. Так само просимо на цю адресу надсилати й наступні історії подолання трагедій українцями – усі вони будуть розміщені на наших інформаційних ресурсах.

 

З повагою,

Колектив ЦДАКР