Сектор безпеки України

ВЕДЕННЯ БЕЗКОНТАКТНОЇ ВІЙНИ СУТТЄВО ПІДСИЛЮЄ ПОЛІТИЧНІ ВИМОГИ КРЕМЛЯ – ЦДАКР

Майже безперервні обстріли протягом останніх двох тижнів позицій українських сил оборони проросійськими угрупованнями свідчать про наміри Кремля досягти бажаної консервації вогнища на окупованих територіях регіону Донбасу, - вважають експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

Майже безперервні обстріли протягом останніх двох тижнів позицій українських сил оборони проросійськими угрупованнями свідчать про наміри Кремля досягти бажаної консервації вогнища на окупованих територіях регіону Донбасу, – вважають експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

На цей час практично не йдеться про можливий масований наступ російської регулярної армії на українські території, але ведення безконтактної війни суттєво підсилює політичні вимоги Кремля.

Досить симптоматичною можна вважати заяву російського  журналіста Павла Шеремета про те, що для завершення війни в Україні Росія наполягає на виконанні Україною тих вимог у мінських домовленостях, які вигідні Кремлю. Зокрема, журналіст зазначив, що на початку березня російський посол Михайло Зурабов зустрічався з групою журналістів (серед яких були й українські представники мас-медіа). Згідно із заявою, «якщо не будуть проведені вибори за російськими правилами або лекалами, то конфлікт з Україною знову може перейти в якусь гостру фазу». Насправді цю інформацію слід сприймати як одну з форм залякування, застосовану до відповідної фокус-групи.

Слід передбачати ймовірність застосування Росією у березні – квітні різних форматів впливу, головною метою яких є примус до політичного сценарію, розробленого Кремлем. Водночас не виключене підсилення угруповання в Донбасі, що може посилити демонстрацію «воєнної опції» Росії у боротьбі з Україною.

Не може пройти повз увагу думка відомого британського експерта. Так, перебуваючи в Україні науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин (Chattam House) Джеймс Шерр висловив переконання (15 березня) у тому, що критичним моментом для України може стати проведення в РФ виборів до Державної думи. На його думку президентська партія не має сьогодні шаленої підтримки в суспільстві, то ж для створення рейтингу цілком можливе використання Росією саме військового сценарію в Україні.

Більше інформації – в останньому аналітичному бюлетені ЦДАКР «Виклики і ризики» за посиланням http://cacds.org.ua/ru/bulletin/682