Заяви ЦДАКР

ЕКСПЕРТНА РАДА ЗАКЛИКАЛА ВЛАДУ УДОСКОНАЛИТИ СИСТЕМУ РЕАГУВАННЯ НА ІНФОРМАЦІЙНУ ВІЙНУ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Експертна Рада з питань національної безпеки (далі - Експертна Рада) наголошує на збільшенні та загостренні для України загроз в інформаційній сфері.

Експертна Рада з питань національної безпеки (далі – Експертна Рада) наголошує на збільшенні та загостренні для України загроз в інформаційній сфері. Передусім внаслідок реалізації Росією безперервної, цілеспрямованої, системної антиукраїнської стратегії, яка спрямована на знищення української державності та дискредитацію України у світі. Інформаційна стратегія країни-ворога включає широке застосування активних інформаційних операцій, а саме впровадження дезінформації, дискредитації влади, залякування населення з метою зміни поведінки, створення та підтримки атмосфери хаосу та невизначеності. Діяльність Росії в інформаційній сфері передбачає впливи практично на усі наявні аудиторії, що цілком дозволяє експертам інтерпретувати її як ведення інформаційної війни проти України. Російська сторона застосовує проти України увесь наявний інформаційний ресурс, включно, політиків і чиновників усіх рівнів, академічні та наукові структури, експертні організації, засоби масової інформації та навіть представників шоу-бізнесу. Координується широкомасштабна інформаційна кампанія проти України через сформовані мережі спецслужб та агентів.

 Експертна Рада дійшла висновку, що Україна переважно залишається у ролі суб’єкта стороннього недружнього впливу і несе втрати у інформаційній війні, розв’язаній Росією. У багатьох випадках Україні доводиться грати за правилами країни-агресора. Експерти визначають найбільш важливими ділянками наявної війни інформаційний простір Європи та окупованих територій України, де активно створюється спотворений образ України та її влади. Однією з вад України, за визначенням Експертної Ради, є відсутність належного реагування, пасивний підхід влади до вирішення завдань сучасної інформаційної протидії.

У зв’язку з вище означеним Експертна Рада пропонує до розгляду низку пропозицій та рекомендацій.    

Державні органи мають оперативно аналізувати досвід іноземних держав щодо інформаційної політики під час війн та застосовувати його. Серед іншого, держава під час війни та у загрозливий період має здійснювати повний контроль над фактами, якими оперують ЗМІ – через удосконалення державної комунікації із ЗМІ усіх гілок влади та контроль за цим з боку профільних структур (РНБОУ, СБУ, Міністерства інформаційної політики України).

Держава має створити та застосовувати механізми впливу на ЗМІ з контентом повідомлень, який містить заклики до зміни державного устрою,   включно до припинення діяльності таких ЗМІ. Серед іншого, держава має залучати та заохочувати громадські ініціативи до саморегуляції на добровільних засадах, тобто вироблення професійного етичного кодексу поведінки ЗМІ в умовах війни.

Державні органи, що відповідальні за реалізацію інформаційної політики України (передусім, РНБОУ та Міністерство інформаційної політики), мають пришвидшити формування її основних засад, та при цьому залучати до обговорення фахівців Міноборони, СБУ та інших силових структур, розвідувальних органів країни, Міносвіти, недержавних експертних організацій та найбільш потужних ЗМІ. З цією метою, якнайскоріше створити при Апараті РНБОУ та при МЗС і МІП позаштатні експертні ради з питань інформаційної політики. При МОУ, МВС, МЮ та СБУ забезпечити створення (відновлення роботи) Громадських рад (позаштатних радників) і серед інших важливих питань регулярно розглядати питання відомчої інформаційної політики.

Важливим напрямком удосконалення інформаційної протидії країні-агресору можуть стать розробки сучасних інформаційних війн, для чого Експертна Рада рекомендує через Міносвіти залучити провідні академічні та дослідницькі інститути, експертні організації та аналітичні центри. 

Державні органи, що відповідальні за реалізацію інформаційної політики України (передусім, РНБОУ та Міністерство інформаційної політики), мають активно формувати сприятливе інформаційне середовище в закордонному інформаційному просторі, передусім шляхом активізації взаємодії з лідерами громадської думки в окремих країнах, залучення до широкої співпраці іноземних представників ЗМІ, академічного та наукового світу, громадських організацій та аналітичних (експертних) центрів. Україна має активно формувати мережі з про-українських авторитетних структур (окремих лідерів громадської думки) та налагодити безперервні стратегічні комунікації. Створити механізми для залучення до такої діяльності громадського сектора та академічного середовища.    

Держава має збільшити фінансування для реалізації більш активної та дієвої інформаційної політики, включно на створення та розвиток альтернативних проектів ЗМІ та підготовку фахівців для них.

 

Під даною заявою поставили свої підписи учасники засідання Експертної Ради:

Валентин БАДРАК, Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)

Сергій ДАНИЛЕНКО, Доцент кафедри міжнародних медіа комунікацій та комунікативних технологій Інституту міжнародних відносин Національного Університету імені Тараса Шевченка

Юрій ЩЕРБАК, Український політик, дипломат, колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ізраїлі, США та Канаді, член Експертної Ради ЦДАКР 

Володимир РІЗУН, Директор інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка 

Леонід ПОЛЯКОВ, Перший заступник міністра оборони України (2005 – 2008 рр.); Заступник міністра оборони України  (2104 р.), голова Експертної Ради ЦДАКР 

Володимир КОПЧАК,  Заступник директора ЦДАКР

Володимир ПОЛЕВИЙ, Керіник ГО «Інформаційно-аналітичний центр дослідження національної безпеки»

Олексій КРАВЕЦЬ, Експерт ЦДАКР з питань інформаційно-психологічних операцій

Павло КОСТ, Член експертної ради ЦДАКР, координатор проектів Демократичного співтовариства «Схід»

Ігор ЛЕВЧЕНКО, Експерт Інституту Української політики 

Валерій РЯБИХ, Директор з розвитку ІКК «Дефенс Експрес»

Володимир СОЛОВ’ЯН, Керівник зовнішньополітичних проектів ЦДАКР

Ігор ФЕДИК, Координатор медійних проектів ЦДАКР.