Коментарі експертів

Марчін КОЖІЄЛ: «СПІВРОБІТНИЦТВО МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ДЕРЖАВАМИ НАТО ТА ЄС В ОБОРОННІЙ СФЕРІ МАЄ ЗНАЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ»

Як директор Офісу зв’язку НАТО в Україні, я хотів би підкреслити, що новий раунд обговорення перспектив військово-технічного співробітництва України з країнами-членами НАТО і ЄС є продовженням наших зусиль, спрямованих на підтримку оборонно-промислового комплексу України.

Як директор  Офісу зв’язку НАТО в Україні, я хотів би підкреслити, що новий раунд обговорення перспектив військово-технічного співробітництва України з країнами-членами НАТО і ЄС є продовженням наших зусиль, спрямованих на підтримку оборонно-промислового комплексу України. У вересні минулого року Офіс ініціював міжнародну конференцію «Оборонна промисловість України» під час міжнародної виставки озброєнь MSPO 2014.  Ми прагнемо відкривати нові можливості для українських підприємств презентувати потенціал оборонної промисловості України на міжнародному рівні. 

Безумовно, реформа оборонно-промислового комплексу України є одним з ключових елементів розбудови сектору безпеки і оборони України.  Ми вітаємо зусилля українського уряду, спрямовані на забезпечення розвитку оборонних підприємств у надзвичайно складних умовах гібридної війни.

Зокрема, хотілося б відзначити, що на початку квітня представники НАТО, спільно з експертами Державного концерну «Укробонопром» та Міноборони України розробили «Дорожню карту реформування системи стандартизації в оборонній сфері на 2015-2018 рр.» Вона передбачає поступовий перехід на євроатлантичні стандарти у сфері виробництва озброєнь та військової техніки.

Ми прагнемо максимально використати потенціал Робочої групи Україна-НАТО з питань військово-технічного співробітництва, щоб підтримати Україну в цей нелегкий час. Багатьом аспектам, які стосуються реформування оборонної промисловості, буде приділено увагу в рамках реалізації практичних проектів Трастових Фондів НАТО. З огляду на це, ми вітаємо  рішення Кабінету Міністрів України щодо схвалення та надання дозволу главі Місії України при НАТО на підписання Угоди про співробітництво у сфері підтримки між українським Урядом та Агенцією НАТО з підтримки та постачання.

Також хотів би щиро подякувати нашим українським партнерам – Національному інституту стратегічних досліджень та Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. Завдяки зусиллям цих організацій нам вдалося зібрати для спільної роботи дійсно компетентних фахівців, провідних представників офіційних інститутів та оборонних підприємств. 

 

Марчін Кожієл,

директор Офісу зв’язку НАТО в Україні

(Marcin Koziel, NATO Liaison Office Ukraine)