Заяви ЦДАКР

ВІДПОВІДЬ ПЛАНУ ПУТІНА – АДЕКВАТНА ПІДГОТОВКА ДЕРЖАВИ ДО ВІЙНИ

«Відповідно до аналізу ЦДАКР, акт агресії може відбутися ще до початку зими. Однак, найбільш вірогідним для російської агресії може виявитися друга половина зими, зокрема, лютий 2015 року», - з оголошення досить сумних висновків аналітиків розпочався 13 листопада круглий стіл Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) «Шляхи посилення оборонного потенціалу України задля унеможливлення зовнішньої агресії».

«Відповідно до аналізу ЦДАКР, акт агресії може відбутися ще до початку зими. Однак, найбільш вірогідним для російської агресії може виявитися друга половина зими, зокрема, лютий 2015 року», – з оголошення досить сумних висновків аналітиків розпочався 13 листопада круглий стіл Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) «Шляхи посилення оборонного потенціалу України задля унеможливлення зовнішньої агресії».

Аналітики передусім позначили, що Кремль ретельно готується до війни, спираючись на три складові: найманці з території РФ, підрозділи регулярної російської армії та мешканці Донбасу, які узялися за зброю. При цьому, останніх не більше 15% від усіх сил, що можуть взяти участь у вторгненні.

У роботі круглого столу взяли участь державні діячі у галузі безпеки і оборони, керівники оборонних підприємств, провідні профільні експерти. Круглий стіл було спрямовано на посилення уваги військово-політичного керівництва на необхідність формування спроможностей держави для стримування зовнішньої агресії. Зокрема, фахівці обговорили актуальні питання забезпечення безпеки та оборони держави:

–           можливості відбиття російської агресії та першочергові кроки української влади;

–           необхідність підготовки стратегічних документів для посилення сектору безпеки;

–           можливості збільшення та якісного покращення державного оборонного замовлення;

–           альтернативні шляхи соціального забезпечення військовослужбовців;

–           оптимальні показники бюджету на потреби національної оборони.

Під час заходу ЦДАКР також презентував ЗМІ та експертному середовищу збірку експертних рекомендацій щодо для посилення сектору безпеки, розроблених створеною у квітні ц.р. Експертною радою з питань національної безпеки – недержавним об’єднанням фахівців та спеціалізованих аналітичних структур.

Зокрема, відкриваючи круглий стіл, його модератор, директор ЦДАКР Валентин Бадрак наголосив на необхідності відповідних та адекватних дій української влади на плани Володимира Путіна щодо подальшої ескалації ситуації в Україні. Він зазначив: «Завдання Путіна полягає не у заволодінні територією. Хоча всі знаємо, що перші тактичні кроки – це пробиття сухопутного коридору до Криму, а якщо вдасться, то до Придністров’я. Але головна ціль – це повалення української влади та створення протекторату Російської Федерації». На думку директора ЦДАКР, єдиною можливістю сьогодні здійснити відповідь плану Путіна є «адекватна підготовка до війни не тільки сил оборони, а й цілої держави – населення в абсолютно повному обсязі».

Крім того, Валентин Бадрак звернув увагу військово-політичного керівництва держави на те, що під час проведення АТО на сході України вже загинули близько 40 спецпризначенців, більшість з яких використовувалася не за призначенням. Експерт наголосив, що це питання є дуже проблемним, оскільки існує загроза втрати елітних підрозділів, підготовка бійців яких займає багато років, якщо використовувати їх не грамотно та не за призначенням.

З модератором погодився заступник секретаря РНБО України Олександр Литвиненко, який наголосив на тому, що нинішня російська агресія спровокована значною мірою слабкістю України, «нашою неспроможністю дати належні відповіді». «Саме тому зміцнення оборонного і безпекового потенціалу, в умовах застосування проти України засобів гібридної війни, є найважливішим завданням», наголосив він в ході свого виступу на круглому столі.

На думку О.Литвиненка, українська влада у побудові свого ефективного сектору безпеки має надавати ключовий пріоритет розвитку, розвідувальним та контррозвідувальним структурам. «Ключовий пріоритет мусить надаватися, поряд із Збройними Силами України, таким структурам, як розвідка і контррозвідка. Лише забезпечення надійного і сильного контррозвідувального режиму, лише отримання упереджувальної інформації про плани і наміри дій ворога дозволить нам забезпечити національну безпеку і захистити не лише права і свободи, а й саме життя наших громадян», – наголосив заступник секретаря РНБО України.

На його переконання, саме посиленням розвідки і контррозвідки можна ефективно реагувати на ті виклики, які зараз постали перед Україною. «Україна знаходиться під ударом не тільки, і не стільки військової агресії, яка до цього часу має достатньо обмежений характер, а насамперед спеціальних сил і засобів, диверсійно-розвідувальних груп, інформаційних заходів і таке інше», – підкреслив О.Литвиненко.

Представник РНБОУ також закликав не розглядати нинішню ситуацію, «як щось достатньо відірване і нове». Насправді ж, переконаний він, застосування військових методів Кремлем у 2014 році, це лише «ескалація того тиску, система якого формувалася РФ починаючи з середини 1990 років».

За його словами, основні цілі РФ щодо України були «абсолютно ясно і відверто сформульовані ще у вересні 1995р., коли президент РФ Борис Єльцин підписав указ про стратегічний курс РФ по відношенню до країн СНД, «де  було визначено пріоритетом стратегічного курсу РФ формування єдиного політичного, економічного утворення на теренах колишнього СРСР». Саме з того часу, на переконання О.Литвиненка, була сформульована ідея «привілейованої зони інтересів» РФ по відношенню до країн пострадянського простору, куди «ніхто не повинен втручатися».

Також заступник секретаря РНБО наголосив на тому, що в цих умовах «є дуже важливим завершити проведення комплексного огляду сектору безпеки, невід’ємною складовою якого має бути завершення нашого чергового оборонного огляду». «Дуже сподіваюсь, що до кінці грудня буде сформовано цілісне і чітке бачення для подальшого розвитку нашого сектору безпеки», – сказав О.Литвиненко. Крім того, представник РНБО акцентував увагу присутніх на тому, що реальна допомога з боку країн Заходу по протистоянню агресії Путіна в Україну надходитиме лише після розуміння ними, що українці сильні та здатні самі себе захистити. «Західна допомога прийде лише тоді, якщо ми зможемо себе захистити. Вони будуть допомагати тим, хто себе захищає сам. Сподіватися на якусь допомогу для слабкого абсолютно не варто», – сказав він.

Фахівці з питань безпеки також наголошують на необхідності розробки пакету соціальної підтримки для військових оновленої української армії. Для розробки мотиваційного пакета залучалися й цивільні фахівці, зокрема, комерційного банку «Аркада». Його голова правління Костянтин Паливода поінформував про розробку нової житлової програми, де кожен офіцер-контрактник отримував би державний сертифікат, який відповідатиме певному фінансовому еквіваленту, пов’язаному з кількістю років служби, наявності та кількості дітей, і місцем служби, – або в мирний час, або беруть участь в бойових діях. «Потім, після вислуги певної кількості років, – позначив фахівець з питань фінансів, – кожен військовослужбовець міг би на власний розсуд розв’язати житлове питання – придбати за сертифікат, наприклад, трикімнатну квартиру у невеличкому місті, або двокімнатну у столиці, або доплатити певну суму для придбання такого житла, яке йому потрібне». Сьогодні у нас створилися унікальні умови для того, щоб відновити і перебудувати нову армію, армію сучасного типу. Як кажуть, заново заснувати і держава, і армію.

Начальник аеромобільних військ України (1998-2005 рр.), член експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Іван Якубець, акцентував увагу учасників круглого столу на тому, що для ефективного протистояння російській агресії на сході України потрібно створити Сили спеціальних операцій (ССО), куди увійдуть елітні підрозділи, які, зокрема, здійснюватимуть диверсійні операції та рейди в тилах противника. «Без Сил спеціальних операцій на сьогоднішній день подальше майбутнє воєнних дій на Донбасі, або протистояння з РФ, у нас виникає сумнів, що буде успішним», – сказав він.

Якубець зазначив, що спеціальні операції «відпрацьовувалися ще до 2000-х років, було навіть командування військ, яке згодом розформували», однак відповідні документи залишилися, «їх треба підняти і реанімувати». При цьому, запевнив експерт, сили і засоби для ССО у Збройних Силах України існують, «але їх треба переформатувати і звести в єдину систему, щоб можна було вести спеціальні операції».

Водночас, екс-начальник аеромобільних військ України вказав на те, що нинішнє військове керівництво, «мабуть, підходило до цього питання», але громадськість досі не має навіть загальної інформації з цього приводу.

Як переконаний Якубець, на хід подій на Донбасі слід впливати саме спеціальними операціями, адже бойовики продовжують вести постійні обстріли позицій сил АТО.

«А де ж рейди по тилах противника, де диверсійні дії? На якій підставі ми так спокійно спостерігаємо, що наша територія обстрілюється реактивними установками? Чому їх не знищують диверсійні групи Збройних Сил, чому не ведеться протидія цим варварським методам ведення війни, навіть у ході перемир’я?» – заявив він.

Екс-заступник міністра оборони України Ігор Кабаненко також серед важливих умов успішного протистояння агресії Путіна відзначив «створення професійних сил спеціальних операцій». Наряду з цим експерт також акцентував увагу на необхідності всебічного розвитку розвідувальних можливостей, зокрема зосереджуючись на необхідності отримання оперативної інформації про ситуацію на полі бою на «глибину дії наявних засобів ураження», що є необхідною умовою успішного ведення сучасного бою. І тут, на переконання експерта ключовим має бути поєднання зусиль різних видів розвідки, що може суттєво підвищити спроможності Збройних сил України. Також Ігор Кабаненко відзначив важливість підвищення можливостей та оперативності логістичного забезпечення, що, на думку фахівця, може бути досягнуто при впровадженні сучасних мережевих технологій. Дієвість останніх, зокрема, за словами І.Кабаненка, показав досвід роботи волонтерів, які в цьому плані є більш гнучкими у порівнянні з існуючою системою логістичного забезпечення Збройних сил. Ще однією з умов є отримання надійного та ефективного контролю над комунікаціями та інформаційним простором, без чого, за словами екс-заступника міністра оборони України, успіх військової операції в сучасних умовах є недосяжний.

Ігор Кабаненко відзначив і важливість досягнення технологічної переваги над противником, без чого, на його думку, в сучасній війні перемогти не можливо. Тут привабливим виглядає поєднання перспективних західних технологій з виробничими можливостями української оборонної промисловості і кон’юнктурою на ринку праці в Україні. Це може суттєво підвищити якість кінцевих зразків ОВТ при одночасному суттєвому зниженні їх вартості у порівнянні із західними зразками озброєнь.

Одним з ключових напрямів створення Збройних сил, які зможуть перемогти у протистоянні з Путіним є також і вирішення кадрової проблеми і призначення на ключові посади фахівців, які підготовлені за сучасними західними програмами, що дає їм змогу більш глибоко розуміти природу військового протистояння в сучасних умовах. Однак, на думку експерта, в Міністерстві оборони цьому питанню приділяється ще недостатня увага. «Жоден з-понад 300 українських офіцерів, підготовлених за останні п’ять  років за західними програмами, не зайняв ключової посади у системі Міністерства оборони протягом останніх місяців, протягом війни», – сказав І. Кабаненко.  Він додав, що навіть не створено критичних груп з цих фахівців у жодному структурному підрозділі, відтак потенціал фахівців з найкращою західною військовою освітою, носіїв унікальних знань і досвіду  виявився розпорошеним. Водночас досвід  Грузії, Естонії, Польщі, Чехії та інших пострадянських країни доводить цінність саме таких кадрів, вказав Кабаненко.

Говорячи про можливості оснащення ЗСУ сучасними зразками ОВТ президент – генеральний конструктор ДП «Антонов» Дмитро Ківа наголосив на тому, що на ДП «Антонов» готові зробити «все можливе і неможливе для того, щоб оснастити українську армію сучасними літаками. Зокрема, він відзначив, що на підприємстві готові запропонувати українським ВПС широку лінійку військово-транспортних літаків. Також ДП «Антонов» готово працювати над створенням сучасного патрульного літака, літака Дальнього радіолокаційного виявлення, що суттєво підвищить можливості війська по своєчасному отриманню інформації про ситуацію довкола кордонів України. Також Д.Ківа нагадав, що підприємство вже давно пропонувало проект сласного навчально-бойового літака, який зараз би міг суттєво посилити спроможності Повітряних сил України. Підсумовуючи свій виступ, президент – генеральний конструктор ДП «Антонов» наголосив на тому, що зараз не час для отримання матеріальної вигоди і сьогодні основною рушійною силою повинен виступати патріотизм, який допоможе українському народові перемогти у протистоянні з Путіним.

Наступний виступаючий, заступник гендиректора «НПФ «Адрон» Олександр Альошин, говорячи про проблеми забезпечення військ сучасними системами ОВТ наголосив на тому, що на особливий період ведення бойових дій з метою подолання бюрократичних перешкод, зокрема щодо узгодження заміни фірм-постачальників компонентів для оборонної продукції, треба надати більше повноважень і відповідальності військовим представникам.

Альошин також вказав, що через неповороткість бюрократичної системи приватним фірмам, які працюють на оборонку, досить важко отримати бюджетне фінансування.

«Наприклад, ми повністю на 100% за свій рахунок здійснюємо власні розробки  і запроваджуємо їх у виробництво, це робилося  за рахунок нашого експорту, але зараз це відрізано, ми не встигаємо  виконувати внутрішні замовлення, тому надходжень коштів немає»,- сказав він.

Треба терміново змінювати нормативну базу, наголосив Альошин.

За результатами круглого столу були оголошені основні висновки експертів з оцінки поточної ситуації.

Експерти наголосили на тому, що допомоги військової та військово-технічної – з боку Заходу у протистоянні Росії не буде. НАТО демонструє певну слабкість та готується боронитися на власних кордонах. Очікувати на воєнно-технічну допомогу не варто, отримання ударних комплексів та взагалі летальної зброї є малоймовірним. Тому ставки на дипломатичні важелі, на можливості домовленостей із Кремлем мають підвищені ризики для забезпечення виживання та майбутнього розвитку Української Держави. Якщо не єдиним, то найважливішим аргументом стримування російської агресії для України стає належна підготовка до війни та усіляка демонстрація цієї готовності. Всередині Росії почалася суттєва зміна настроїв, і за умов готовності України до довготривалої оборони своєї території в російському суспільстві ймовірні вибухові виступи.

Також було вироблено основні принципи, яких на думку експертів необхідно дотримуватись при виробленні і проведенні заходів по посиленню сектору безпеки:

–                     оновлений сектор безпеки держави має містити розумний симбіоз несилових методів протидії та мобільну, компактну, ПРОФЕСІЙНУ АРМІЮ, а також вишколену за рахунок модернізації мобілізаційної системи територіальну оборону;

–                     до невоєнних механізмів захисту необхідно віднести посилену розвідку низки відомств, розвиток інформаційних засобів протидії, зокрема, органи інформаційної та психологічної війни, кібер-війська, підрозділи роботизованих систем;

–                     саме регулярна професійна армія повинна стати серцевиною сектору безпеки держави. Адекватні механізми стримування мають формуватися за рахунок створення ракетного щита (Україна є розробником ракет та зберегла школу) і розгалуженої структури спецназу – як у складі ЗСУ (Сили спеціальних операцій), так і у складі інших відомств: Національної гвардії МВС, безпосередньо в складі МВС, СБУ, СВР.

–                     питання мотивації людей у погонах повинні бути ключовими. В процесі створення в Україні армії нового типу слід розробити нову соціальну політику для військовослужбовців усього сектору безпеки – за нашими підрахунками, критеріїв може бути до 20. Серед них страхування життя і медичного страхування, розроблені механізми раннього уходу на пенсію, пільгового придбання житла, освіти, тощо.

У якості підсумку роботи круглого столу експертами було констатовано, що президент РФ Путін ретельно готується до застосування військової сили. Питання початку військових дій – лише питання часу. Тому швидка підготовка стратегічного, розгалуженого, структурованого плану оборони є першочерговим завданням для влади України.

 

 

Валерій РЯБИХ,

Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express