Заяви ЦДАКР

ВИЙШЛА НОВА БРОШУРА «ЯК ПРОТИСТОЯТИ АГРЕСІЇ ВОЛОДИМИРА ПУТІНА»

Вийшла нова брошура «Як протистояти агресії Володимира Путіна», що містить експертні оцінки та рекомендації для силових структур України. ГАРАНТОВАНА БЕЗПЕКА НЕ МОЖЕ БУТИ ДЕШЕВОЮ…

 

Вийшла нова брошура «Як протистояти агресії Володимира Путіна», що містить експертні оцінки та рекомендації для силових структур України.

 

ГАРАНТОВАНА БЕЗПЕКА НЕ МОЖЕ БУТИ ДЕШЕВОЮ…

 

Силове втручання у внутрішні справи України з боку Російської Федерації та подальше за цим вторгнення регулярної армії РФ збентежило український народ. Але й змусило зробити ревізію свого ставлення до оборонного потенціалу, здатності захиститися від зовнішнього агресора. Неоголошена війна Володимира Путіна проти Української держави згуртувала і об’єднала переважну більшість українців, стимулювало чи не кожного намагатися внести свій вклад в забезпечення безпеки країни, що стікала кров’ю.

Звичайно, ми переважно самі винні в тому, що допустили таке кричуще відставання власної армії від основних армій континенту. Двадцять три роки Збройні сили України перебували за дужками пріоритетів державного будівництва, за межами уваги військово-політичного керівництва держави. Цілком природно, що всередині ЗСУ розвивалася корупція та інші негативні явища. Найкращі кадри, що не бачили перспектив самореалізації, знімали погони, щоб шукати своє місце на іншому терені. Зрештою, деградація в тій чи іншій мірі охопила національну армію та інші військові формування, що зробило Україну легкою здобиччю для зовнішніх ворогів. Історія тисячу разів повторюється.

У той же час, неприхована агресія Кремля обурила український народ, кращі представники якого підняли хвилю непохитного патріотизму. Україна отримала шанс відродження в якості незалежного гравця на континентальній арені мінливої Європи. Армія, що спішно сформувалася, почала в процесі вчитися воювати, демонструючи неабиякий бойовий дух.

В таких умовах армія гостро потребує всебічного забезпечення, в тому числі оперативну обробку інформації та аналітичне супроводження процесу формування оновленої структури оборони. Менеджмент банку «Аркада» з самого початку зовнішньої агресії дотримувався позиції підтримки і стимулювання патріотичного руху, всілякого сприяння зростанню оборонного потенціалу держави, розвитку здатності протидії зовнішнім силам, зацікавленим в руйнуванні державності України. Тому банк «Аркада» негайно підтримав ініціативу формування недержавного експертного співтовариства, здатного генерувати актуальні для сфери безпеки ідеї. В результаті у квітні 2014 року було створено Експертну раду в галузі національної безпеки, яка здійснила низку виступів, сформувала декілька спільних заяв, зайнялася актуальним завданням оперативного збору інформації та рекомендацій фахівців для подальшого розвитку оборонного потенціалу держави. Саме вирішенню цих задач присвячена дана публікація – у збірці зібрані кращі аналітичні матеріали неурядових фахівців в галузі національної безпеки. Здійснюючи моніторинг і оперативний аналіз поточних подій в контексті застосування військових структур в даній війні і формування резервів на випадок подальшої ескалації конфлікту, наша експертна група з розумінням відноситься до реальних економічних можливостей держави. Тому, в першу чергу розглядалися заходи та кроки, які не потребують незрівнянно великих для нинішнього стану держави капіталовкладень. Але все ж, вважаємо за необхідне підкреслити: гарантована безпека не може бути дешевою, а нинішній момент вимагає використання всіх можливих ресурсів держави для забезпечення його виживання та розвитку в подальшому. Події 2014 року показали, що тільки могутній оборонний потенціал здатний забезпечити стабільний розвиток держави, спокій та злагоду в суспільстві.

В межах роботи Експертної ради в галузі національної безпеки з квітня ц.р. видається бюлетень «Виклики та Ризики», ідея якого також була підтримана банком в якості «друкованого органу» зібраної групи аналітиків. Співпраця колективу експертів в процесі вдосконалення бюлетеня і дозволила зібрати гідні уваги розробки, спрямовані на захист території держави від окупації більш сильним противником. Серед найбільш важливих завдань, які покликана вирішувати дана добірка аналітичних матеріалів, варто відзначити три: оцінку реального потенціалу агресора (РФ); власні альтернативні можливості посилення оборонного потенціалу; а також перелік рекомендацій для органів влади, спрямовані на посилення сектору безпеки.

Сподіваємося, що дана робота стане важливим стимулом для нинішнього військово-політичного керівництва в галузі розвитку структур безпеки і сил оборони Української держави.

 

Костянтин Паливода,

голова правління ПАТ АКБ «Аркада»,

член Експертної ради в галузі національної безпеки


 

 

Для отримання брошури звертатися до Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння за тел. 044 4254210