Заяви ЦДАКР

Відбулося чергове засідання Експертної ради з питань національної безпеки «МАЙБУТНЄ ВМС УКРАЇНИ. АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ОСНАЩЕННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ».

10 жовтня 2014 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань національної безпеки «Майбутнє ВМС України. Актуальні питання оснащення та забезпечення».

 

10 жовтня 2014 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань національної безпеки «Майбутнє ВМС України. Актуальні питання оснащення та забезпечення».

 

Серед іншого, на обговорення були винесені такі рекомендації експертів ЦДАКР: 

1. На сьогодні Україна, після анексії АР Крим, який протягом наступних п’яти років малоймовірно буде повернутий до складу України, зіткнулась з новими реаліями формування власних ВМС.

2. ВМСУ повинні опиратись на такі складові:

– надводний флот – потужні угруповання малорозмірних швидкісних бойових кораблів (типу ракетний катер); головна ставка на швидкохідність;

– підводний флот – або взагалі поки що відсутній, або з надмалими ПЧ;

– підрозділи мобільних берегових ракетних комплексів (типу «Бастіон», вітчизняної розробки);

– підрозділи берегових ППО;

– морська ударна авіація (протичовнова, штурмова та винищувальна);

– морська піхота;

морські сили спецоперацій (готові до дій на території окупованого Криму);

– розгалужена система берегової охорони (оскільки головна загроза для України – проведення морської десантної операції з одночасним ударом з Криму та висадкою повітряного десанту).

3. Система базування має бути розгалуженою від Ізмаїлу до Маріуполя (слід передбачити шляхи поставки морського озброєння в акваторію Азовського моря – ракетні катери можна поставляти залізничним транспортом).

4. Озброєння:

– Росія нічого не поверне Україні, або поверне у непридатному стані;

– оскільки корабельний склад має дуже швидко оновлюватись – основний акцент на закупівлю кораблів та їх оснащення закордоном, перш за все: добре оснащених ракетних катерів або малогабаритних ракетних крейсерів з протикорабельними ракетними комплексами (типу «Гарпун»);

– одночасно – будівництво власних ракетних катерів на Миколаївському суднобудівному заводі (зданий виконати будь-яке замовлення ВМСУ);

– поставка десантно-висадкових засобів (підготовка до звільнення АРК).

5. Підготовка кадрів:

– оскільки нові кораблі необхідно закупати за кордоном, то й основний бойовий склад ВМСУ слід готувати за кордоном (так зробили Туреччина /програма «Гаппі»/, Греція та Іспанія, які закупили кораблі в США);

– в Одесі можна готувати тільки офіцерів електромеханічних спеціальностей та штурманів, підготувати повноцінний бойових морських офіцерів там неможливо.