Коментарі експертів

Сергій БОНДАРЧУК: «ОСТАННІ ПОДІЇ, ПОЧИНАЮЧИ З ЛЮТОГО ЦЬОГО РОКУ, ТАК САМО ПРОДЕМОНСТРУВАЛИ НЕЕФЕКТИВНІСТЬ ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНОГО КЕРІВНИЦТВА»

Вважаю, що головною тезою найближчих часів має стати незворотність покарання тих, хто руйнував національну армію, нищив сектор безпеки.

 

Вважаю, що головною тезою найближчих часів має стати незворотність покарання тих, хто руйнував національну армію, нищив сектор безпеки. Тому що в 1991 році Україна була найпотужнішою державною в Східній Європі у військовому сенсі. Зокрема, на території держави дислокувалися три загальновійськові і дві танкові армії, армійський корпус, чотири повітряні армії, окрема армія протиповітряної оборони, ракетна армія та частина Чорноморського флоту. Загалом Україна мала у різних військових формуваннях до 900 тис. військовослужбовців, близько 6,5 тис. танків, 7 тис. броньованих машин, 1,5 тис. літаків, 350 кораблів, 1272 ядерних боєголовок МБР, 2,5 тис. од. тактичної ядерної зброї. Окрім того, ми мали ще й потужну економіку.

Що ми маємо зараз?  Ми маємо виснажену і практично знекровлену військову організацію.

Якщо ми говоримо зараз про обороноздатність, то вона складається з декількох складових – національна економіка, ідеологія населення, матеріально-технічне забезпечення, боєздатні Збройні Сили. І є ще одна складова – здатність політичного і військово-політичного керівництва цими ресурсами користатися. І тому головна наша проблема протягом 23 років – це якраз відсутність цього військово-політичного керівництва.

Ми мали потужний ядерний потенціал, втратили його, і за це ніхто не відповів. Ми в 2010 році мали конституційний переворот, завдяки позиції 17 суддів Конституційного Суду, і я чогось не чув, що десь відбуваються процеси, або хоча б аналіз цього. Ми через це побачили знедолення країни, тому що попередня влада обікрала країну, і ми фактично не маємо зараз можливості фінансувати армію.

Останні події, починаючи з лютого цього року, так само продемонстрували неефективність дій військово-політичного керівництва. Тому ми втратили частину території. Ми втратили Крим, палає Схід, і суспільству слід дати чіткі відповіді – чому так сталося, і хто за це відповідальний?

Ще один аспект сьогодення: нам треба формувати нову філософію в державі, єдину для всіх українців національну ідею. Тому що за її відсутності не буде ніякої обороноздатності. Таку війну, яку розв’язав Кремль, виграє народ – народ боронить державу, і це потрібно покласти в основу організації опору агресії з боку Москви.

Є 3 стаття Конституції, і вона говорить про те, що соціальна цінність країни –  це людина. Лише людина і ніхто інший. І, якщо ми будемо думати про те, як забезпечити інтереси людини – а військовослужбовець, приміром, і є цією конкретною людиною, – тоді ми зможемо сформувати адекватну обороноздатність країни. Зараз багато людей, багато фахівців, експертів говорять про гроші. Потрібні гроші, необхідні ресурси. Як може відбуватися так, що мати відправляє свою дитину в армію, і усім селом збирають на бронежилет, на каску, на тепловізор чи коліматор. А в цей же час відбувається дивні речі: незаконно завозяться товари і реалізовується контрабанда, відбуваються незаконні платежі за ПДВ і здійснюються «відкати» від бюджетних платежів. Хіба це – не звичайне мародерство?! Чи може таке бути?! Я вважаю, що ні.

Тому ми провели аналіз і разом з військовими експертами підготували та оприлюднили документ – це експертне дослідження «Щодо зниження (часткової втрати) оборонного потенціалу України (протягом 2004 – 2014 рр.)», оприлюднене групою фахівців Експертної ради у червні 2014 року. Він говорить про те, що  10 років знищувалась обороноздатність країни, є конкретні імена, чіткі факти. І цей документ ми відправили Президенту, цей документ відправили в Службу безпеки України, цей документ ми   відправили в Генеральну прокуратуру. І дуже хотілося, щоб за результатам цієї роботи ми все-таки бачили хоча б одне прізвище притягнутого до відповідальності. Але не звичайного там майора чи керівника управління, а й з вищого військово-політичного керівництва країни. Тоді у нас з’явиться віра в те, що ми зможемо збудувати нову країну.

 

 

Даний текст є виступом під час парламентських слухань на тему: «Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання», що пройшли у Верховній Раді України 23 липня 2014 року.

 

Сергій БОНДАРЧУК,

президент Фонду «Нові традиції»,

член Експертної ради у галузі національної безпеки,

гендиректор ДК «Укрспецекспорт» (2005 – 2010 рр.)