Заяви ЦДАКР

ЕКСПЕРТНА РАДА У ГАЛУЗІ БЕЗПЕКИ РОЗГЛЯНУЛА НЕВІДКЛАДНІ ТА СТРАТЕГІЧНІ КРОКИ З ПІДГОТОВКИ ДЕРЖАВИ ДО ОБОРОНИ ТА РОЗВИТКУ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

11 липня 2014 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань національної безпеки. Зокрема, в засіданні взяли участь заступник міністра оборони України адмірал Кабаненко І.В. та заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Уруський О.С.

 

11 липня 2014 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань національної безпеки. Зокрема, в засіданні взяли участь заступник міністра оборони України адмірал Кабаненко І.В. та заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Уруський О.С.

В результаті роботи засідання фаховим середовищем підготовленій пропозиції структурам влади щодо розвитку сектору безпеки, черговості переозброєння і переоснащення ЗСУ та збройних формувань інших силових відомств, запровадження реалістичного держоборонзамовлення та створення асиметричних засобів боротьби із зовнішнім агресором. Паралельно було уточнено потенціал української оборонної промисловості та ВТС з іноземними державами у цій сфері.

З найбільш актуальних питань  переозброєння  ЗСУ  та  інших  військових формувань виділимо такі:

Висновок Експертної ради – держава виявилася неготовою до війни. Експертна група наголошує, що передусім військово-політичному керівництву держави слід розв’язати проблему забезпечення підрозділів антитерористичної операції (АТО), лише після цього розглядати питання системного реформування усього сектору безпеки.

Вже почали виконуватися контракти у галузі ВТС з західними країнами – щодо отримання засобів індивідуального захисту, робототехніки, систем зв’язку, приладів нічного бачення та медичного обладнання. Щодо закупівлі ОВТ українського виробництва, передусім йдеться про нагальні потреби сил АТО у високоточних засобах ураження, засобах розвідки, засобах дистанційного виявлення (БЛА та РЛС), системах цілевказівок точних координат в режимі он-лайн. Такого висновку дійшли фахівці у галузі безпеки під час засідання Експертної ради з питань національної безпеки. Серед іншого, потрібно терміново модернізувати близько 600 наявних БРДМ, щоб усі підрозділи АТО отримали бронетехніку.

Однак, як вважають експерти, сьогодні не можна купувати усе, що пропонує національний ОПК, а потрібно виходити більше з потреб підрозділів АТО. Каски, бронежилети прилади нічного бачення, портативні цифрові засоби зв’язку, нові високоточні засоби ураження, нова колісна техніка та легка бронетехніка – це те, чого нагально потребують українські військові для забезпечення виконання АТО.

Як вважають в ЦДАКР, у подальшому на повне оновлення армії може бути використано від 700 до 1,5 мільярди доларів щороку – протягом п’яти – семи років. Якщо раніше підприємства ОПК на замовлення держави переважно лише ремонтували стару військову техніку, то далі пріоритетним буде виготовлення високоточної зброї, вертольотів та систем їх захисту від високоточної зброї, засобів зв’язку, нової колісної техніки, безпілотних апаратів, тощо. Нині український ОПК, за умов належного фінансування, може забезпечити 30% потреб Армії. А в разі створення бойової ракети (наприклад, крилатої ракети) та ракети для ЗРК, рівень можливостей зросте майже до 50 відсотків.

Нині суттєвою проблемою залишається те, що уряд не поспішає розраховуватися з підприємствами ОПК за держзамовлення. У травні, за повідомленням прес-служби «Укроборонпрому», уряд погасив заборгованість на 27 підприємствах-учасниках концерну на суму 138 мільйонів 200 тисяч гривень, хоча загальна сума заборгованості Міноборони перед підприємствами ОПК, за інформацією українських ЗМІ, удвічі більша. При цьому значні борги залишаються перед приватними оборонними підприємствами, які відіграють все більшу роль (за деякими даними, 26 приватних підприємств виготовляють третину усієї продукції ОПК; загалом їх близько двохсот).

Підприємства українського ОПК готові постачати військовим техніку та зброю у кредит і збільшувати обсяги її виробництва, – але за умови, що уряд гарантуватиме держзамовлення на кілька років вперед. Аналітики також сходяться на тому, що комерційні банки можуть бути залучені до фінансування підприємств ОПК за умови чітко виписаної системи подальшої компенсації їхніх грошей із держбюджету…

З номенклатурою ОВТ, на необхідності придбання якої наголошують експерти, можна ознайомитися на сайті ЦДАКР у відповідному окремому дослідженні: http://www.cacds.org.ua/ru/research/317

Більше щодо засідання – в нашій фотогалереї нижче.