Заяви ЦДАКР

ЕКСПЕРТНА РАДА У ГАЛУЗІ БЕЗПЕКИ РОЗГЛЯНУЛА ПЕРСПЕКТИВИ СТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ РОЗВІДУВАЛЬНОГО СПІВТОВАРИСТВА

Переважна більшість фахівців Експертної ради у галузі безпеки виступило за створення в Україні розвідувального співтовариства.

Переважна більшість фахівців Експертної ради у галузі безпеки виступило за створення в Україні розвідувального співтовариства. За такою схемою, коли у єдиний в державі координаційний центр стікалася б інформація усіх розвідувальних органів. Експерти висловили переконання у необхідності такої форми координації та контролю розвідувальної діяльності національних структур. Зокрема, фахівці висловилися за доцільність підпорядкування такому координаційному органу не тільки СЗР, ГУР Міноборони та розвідувального органу Державної прикордонної служби, але й структур, що займаються фінансовою та технічною розвідкою.

Водночас експерти висловилися за повну автономію роботи розвідувальних органів держави, забезпечення захищеності джерел інформації. При цьому, наголошують представники Експертної ради, координаційний орган самостійно не виробляє розвідувальну інформацію і не здійснює монополізації у цій сфері.

При цьому деякі фахівці висловилися за необхідність для глави держави  прямого контакту з керівниками розвідувальних органів, а не тільки через координаційний орган.

Фахівці підкреслили, що в сьогодні надзвичайно важливим є посилення розвідувальних органів України, особливо військової розвідки, яка на 90% забезпечує проведення антитерористичної операції на сході України. Йдеться як про необхідність збільшення фінансування розвідок, так і про покращення технічного оснащення.