Заяви ЦДАКР

ЦДАКР закликає парламент негайно розв’язати проблему обмеження застосування зброї проти сепаратистів і диверсантів

Під час проведення антитерористичної операції (АТО) виявилася суттєва проблема – наявність обмежень для спеціальних підрозділів СБУ та МВС щодо застосування зброї. Зокрема, наголошують експерти Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), спецпідрозділ СБУ та МВС керуються Законом про міліцію у питанні застосуванні зброї.

Українські фахівці з питань антитерористичної діяльності знаходяться в нерівних умовах по відношенню до російських диверсантів, і цю нерівність слід якомога швидше ліквідувати – прийняттям відповідного законодавчого акту, кажуть в ЦДАКР. В неурядовому аналітичному центрі зазначають, що Україна матиме проблеми у проведенні АТО до тих пір, поки фахівці антитерористичних підрозділів не отримають можливість впевнено відкривати вогонь на ураження.

Директор ЦДАКР Валентин Бадрак пов’язує захоплення групи офіцерів української «Альфи» саме з цією проблемою, і вже в другу чергу, з можливістю отримання інформації про підготовку відповідної операції СБУ від російської агентури в цій організації. Фахівці цих підрозділів побоюються, що за певних умов будуть засуджені через застосування зброї, вважає експерт. В.Бадрак переконаний, що в умовах, коли начальник хмельницького управління СБУ під слідством (за застосування зброї під час штурму майданівцями будівлі СБУ), донецький підрозділ вирішив не втручатися у справи – так само, як в Криму повів себе симферопольський підрозділ.