Заяви ЦДАКР

Петро ШУЛЯК: «ЛИШЕ ВЕЛИКА БІДА ЗМУШУЄ ПОЛІТИКІВ ПОВЕРНУТИСЯ ОБЛИЧЧЯМ ДО СВЯТАЯ СВЯТИХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ ДЕРЖАВИ»

У продовження теми круглого стола «Невідкладні заходи для армії України на тлі агресії з боку Кремля» публікуємо виступ колишнього начальника Генерального штабу Збройних Сил України, командувача сухопутних військ Петра ШУЛЯКА.

У продовження теми круглого стола «Невідкладні заходи для армії України на тлі агресії з боку Кремля» публікуємо виступ колишнього начальника Генерального штабу Збройних Сил України, командувача сухопутних військ Петра ШУЛЯКА.

Все, що сталося на сьогодні довкола ситуації в Криму, є прямим наслідком недооцінки керівниками держави явних загроз Україні. З одного боку, без належної оцінки стану та тенденцій розвитку воєнно-політичної обстановки було прийняте рішення про позаблоковий статус України. З іншого боку, таке рішення жодним чином не було підкріплене в плані належного забезпечення обороноздатності країни.

Сьогодні ж ми маємо розбалансований оборонний сектор і сектор безпеки держави. Абсолютно бездумно реформовано його основний компонент – Збройні Сили. Хронічне недофінансування потреб армії призвело до постійних скорочень, а відтак – зниження боєздатності Війська. Жебрацький стан військових, соціальні проблеми. – все це призвело до відтоку офіцерських кадрів.

Окремо зупинюся це на одному вкрай негативному моменті. Відбулося, без перебільшення, приниження ролі вищого військового керівництва держави. Один лише факт: начальник Генерального штабу, Головнокомандуючий Збройних Сил України не мав доступу до Верховного головнокомандувача держави. Посадова особа, яка очолює ЗСУ, генеральний штаб, яка планує і організовує оборону держави, не є членом Ради національної безпеки і оборони (РНБО)… Дуже шкода, що лише велика біда змушує керівництво держави, політиків повернутися обличчям до святая святих забезпечення безпеки і оборони держави.

Що потрібно зараз зробити? Насамперед, розпочати процес інтенсивного і ефективного нарощування боєздатності ЗСУ. Окрім відміченого всіма високого морального стану військовослужбовців – від рядового до генерала і адмірала – захист нашої землі забезпечить також і належне матеріально-технічне забезпечення Війська з боку держави і, звичайно, підтримка народу. На мою думку, потрібно вже призупинити виконання чинної Державної програми розвитку ЗСУ і негайно розпочати розробку Державної програми розбудови ЗСУ із урахуванням воєнно-політичної обстановки, що склалася, з чітким акцентом на існуючі реальні виклики Україні.