Коментарі експертів

РФ не сприятиме розвитку української оборонної промисловості

Домовленості України з РФ у сфері ОПК активно обговорюються експертним середовищем України

Російська Федерація зробить усе для того, щоб український військово-промисловий комплекс не мав розвитку. Проекти, які обговорювалися по співробітництву у військово-промисловому комплексі, не мають перспектив, тому що ми – конкуренти. Російська Федерація не може допустити, щоб високотехнологічна галузь України мала розвиток, і зробить усе, щоб заблокувати співробітництво України із західними оборонно-промисловими комплексами, хоча за п’ять років ми мали позитивні приклади в такому співробітництві.

Варто нагадати, що згідно з російським законодавством будь-яке співробітництво за кордоном Російської Федерації є неможливим, тому що існує необхідність сертифікації підприємств, які будуть проводити модернізацію чи ремонт техніки в інтересах Російської Федерації. Багато українських підприємств уже стикнулися з проблемами саме цієї сертифікації. За умови сертифікації одна із головних проблем полягає в тому, що Федеральна служба безпеки Росії має дати згоду на сертифікацію цих підприємств. Це говорить про те, що або це неможливо, тому що треба змінювати законодавство РФ, або через деякий час ми будемо мати емісарів ФСБ, які будуть сидіти на наших підприємствах.

Крім того, як колишній керівник “Укрспецекспорту” мушу наголосити, що для Росії український ВПК є конкурентом на світовому ринку озброєнь. Саме тому проекти, які обговорювалися по співробітництву у військово-промисловому комплексі, не мають перспектив, тому що ми – конкуренти. Російська Федерація не може допустити, щоб високотехнологічна галузь України мала розвиток, і зробить усе, щоб заблокувати співробітництво України із західними оборонно-промисловими компаніями, хоча за п’ять років ми мали позитивні приклади в такому співробітництві. В РФ добре розуміють, що проекти ВТС – це довгострокові високотехнологічні проекти, які дозволять Україні відірватися від російської залежності у секторі безпеки та оборони. Зокрема, за рахунок західних технологій – адже західними оборонно-промислові компанії вже висловлювали готовність розміщувати ліцензійні виробництва на території України. Наприклад, при будівництві корвету для Військово-морських сил України.

 

Сергій Бондарчук,

Генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» в 2005 – 2010 рр.