Коментарі експертів

Безконтрольні дії угруповання ЧФ РФ на українській території руйнують «позаблоковий» статус і створюють пряму загрозу національній безпеці України – М.Самусь

Безконтрольні дії угруповання Чорноморського флоту Росії на українській території руйнують «позаблоковий» статус і створюють пряму загрозу національній безпеці України. Про це заявив у коментарі “Радіо Свобода” керівник європейського офісу ЦДАКР та Defense Express Михайло Самусь. За його словами, Україна вже фактично бере участь у сирійському конфлікті. Кораблі Чорноморського флоту Росії, які майже щодня виходять з військово-морської бази у Севастополі і йдуть до берегів Сирії для виконання бойових завдань, ставлять під загрозу українську територію. Тим більше, що в Сирії розташований 720-й пункт матеріально-технічного забезпечення кораблів ВМФ Росії, який росіянам треба буде обороняти або евакуювати.

Між тим, Україна вже має достатній досвід участі підрозділів і кораблів ЧФ РФ у воєнних конфліктах з української території, щоб зрозуміти всю небезпеку того, що відбувається зараз. У 1999–2000 роках, так само, як і зараз, без жодних консультацій з Києвом підрозділи морської піхоти ЧФ РФ брали участь у чеченському конфлікті, втративши в боях 8 осіб. Очевидно, що, застосовуючи морську піхоту проти чеченських бойовиків із української території, росіяни створювали осередки терористичної загрози в Криму. Однак тоді Україні так і не вдалося домогтися від Москви хоч якоїсь конструктивної реакції на свої зауваження з цього приводу. Набагато категоричнішим було ставлення українського керівництва до участі кораблів ЧФ РФ у бойових діях проти Грузії в серпні 2008 року. Сили і засоби Чорноморського флоту Росії застосовувалися з української території проти третьої держави, більше того – найближчого союзника України. А Київ фактично не мав жодних важелів впливу на розвиток ситуації.

Саме в серпні 2008 року стало зрозуміло, що ЧФ РФ дійсно становить реальну загрозу національній безпеці України, що російське керівництво може застосовувати Чорноморський флот, не рахуючись з інтересами Києва. І, що найголовніше – Москва може піддавати прямій небезпеці життя українських громадян, абсолютно цим не переймаючись.

За словами представника ЦДАКР, у діючій Воєнній доктрині України є положення, які можуть поставити ЧФ РФ у цивілізовані рамки. У тексті основного воєнно-стратегічного документа України, серед іншого, чітко написано: «Україна вважає намірами або діями інших держав такі дії, що створюють умови для виникнення воєнного конфлікту та застосування воєнної сили проти неї, а саме:…» І далі, одним з пунктів: «…залишення без погодження з Україною пунктів дислокації підрозділами збройних сил іншої держави, які відповідно до укладених міжнародних договорів перебувають на території України, а також дії щодо застосування таких підрозділів проти третьої держави». При цьому, згідно з діючими угодами між Україною та Росією щодо Чорноморського флоту, підрозділи ЧФ РФ на території України зобов’язані дотримуватися українського законодавства. І, відповідно, Російська Федерація повинна дотримуватись і вимог, які виходять з положень Воєнної доктрини України, затвердженої Указом Президента України.
Також, у Воєнній доктрині вказані відповідні кроки, які повинен вжити український уряд при виникненні випадків, описаних вище. Зокрема, уряд України повинен активізувати дії в міжнародному інформаційному просторі і звернутися до Ради безпеки ООН та держав-гарантів безпеки України відповідно до Будапештського меморандуму для недопущення застосування воєнної сили проти України.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/25105276.html