Заяви ЦДАКР

Нові санкції США знизять можливості російського ОПК виробляти сучасну зброю

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) високо оцінив потенціал та значення нових антиросійських санкцій США. Зокрема, на думку фахівців аналітичного центру, новий пакет нанесе руйнівний удар по російським високотехнологічним галузям, зокрема, по оборонно-промисловому комплексу.

Експерти ЦДАКР переконані у наступних результатах означених санкцій:

По-перше, визнання Росії спонсором тероризму. США демонструють чітку та послідовну політику по відношенню до країн, які грубо порушують норми міжнародного права. При цьому важливим аспектом стало збільшення інтенсивності політики застосування санкцій. Якщо в 2014 року, коли Україна закликала визнати Росію спонсором тероризму, США залишали ці заклики поза увагою, у 2018 р. американські сенатори вже самі ініціюють розгляд цього питання. В американському списку спонсорів тероризму поки тільки чотири країни: КНДР, Іран, Судан і Сирія.

По-друге, санкції можуть завдати потужного удару по російській економіці. Повідомлення про санкції у перший же день обвалили курс російського рубля по відношенню до долара. За оцінкою аналітиків британського банку Barclays, з урахуванням експортоорієнтованості російської економіки і потреби нафтогазової та металургійної галузей в міжнародних операціях і репатріації валютної виручки з конвертацією її в рублі, запропоновані санкції можуть обмежити російські банки в транзакціях з міжнародними фінансовими інститутами. У подальшому, відповідно до оцінок Держдепартаменту, санкції можуть зачепити приблизно до 70% російської економіки та 40% її робочої сили.

По-третє, з урахуванням залежності російського ОПК від закордонних технологій та комплектуючих, санкції можуть суттєво обмежити можливості російського ОПК виробляти сучасну зброю. В період з 2010-2014 року РФ проводила масові закупівлі зброї за кордоном. Зокрема, доцільно навести приклад БПЛА «Орлан-10» (який фактично складається з американських, німецьких та японських компонентів), «Форпост» (ізраїльський БПЛА Searcher), «Застава»  (ізраїльський БПЛА Bird Eye 400). Всі ці безпілотники, в тому числі, використовуються ЗС РФ  в бойових діях проти України.

8 серпня ц.р.  прес-секретар Держдепартаменту США Гезер Нойєрт заявила, що через російську хімічну атаку в Солсбері Вашингтон застосує нові санкції проти Росії. Перший блок, який вводиться з 22 серпня, передбачає повну заборону на експорт в РФ електронних пристроїв і комплектуючих подвійного призначення. За словами представника Держдепартаменту, на даний час, рішення про видачу ліцензії вирішується індивідуально в кожному випадку, але тепер, коли ці санкції наберуть чинності, Держдепартамент буде за замовчуванням відхиляти такі заявки. Наприклад, російська авіація, що закуповувала в останні десятиліття продукцію американського авіапрому, може “зависнути” без поставок комплектуючих і ремонтних блоків, в яких є хоч якась американська електроніка. Другий блок санкцій вводиться з відстрочкою на три місяці і передбачає зниження рівня дипломатичних відносин, відклик дозволу для авіакомпанії «Аерофлот» здійснювати рейси в США, а також майже повне припинення товарообігу між країнами.

Відповідно до «Акту щодо захисту американської безпеки від агресії Кремля 2018», який був внесений Конгресом США на розгляд, можливе накладення заборони на операції в США, а також заморожування активів семи російських банківських структур, які вже знаходяться під обмеженнями. У їх числі «Сбербанк», ВТБ, ВЕБ і «Промсвязьбанк». Банки не зможуть проводити стандартні доларові розрахунки через коррахунки в американських банках, чого, в російських ділових колах побоюються найбільше. Крім цього, буде заборонено покупка резидентами США російського суверенного боргу та проведення розрахунків російських банків в доларах.