Заяви ЦДАКР

ЦДАКР: Реалізація задумів МОУ щодо закупівлі систем ПРО значно посилить спроможності ЗСУ з протидії російській агресії

Міністр оборони Андрій Таран заявив, що МО України активно розглядає варіанти закупівлі систем протиракетної оборони. “Останні події, що відбуваються в Ізраїлі, довели необхідність наявності в країні протиракетної оборони. Хотів би зазначити, що “Залізний купол” – один із найкращих зразків протиракетної оборони, але це лише складова, одна зі складових частин протиракетної оборони. Ще минулого року ми розпочали певні дії щодо створення протиракетної оборони України. Розглядаємо можливості придбання чогось на кшталт “Залізного купола”, – сказав міністр оборони.

За оцінкою ЦДАКР, реалізація задумів МОУ щодо закупівлі систем ПРО значно посилить спроможності ЗСУ з протидії російській агресії. Більш того, на думку заступника директора ЦДАКР Михайла Самуся, створення комплексної, багатошарової ПРО, практично, перетворить для Кремля проведення широкомасштабної операції проти України на непрогнозовану авантюру з катастрофічними наслідками. Як вважає Самусь, широкомасштабна операція ЗС РФ проти України буде проходити за сценарієм, який включатиме кілька фаз: інформаційна, дії ССО ЗС РФ, радіоелектронна, ракетна, повітряна і лише після досягнення успіху попередніх фаз – наземна операція. У цьому алгоритмі російської операції, для України найбільш небезпечною є ракетна фаза, яка буде призначена для руйнації системи управління держави, ЗСУ та сектором безпеки та оборони загалом, а також – що критично важливо – для знищення системи протиповітряної оборони. Саме виведення з ладу системи ППО надасть можливість ЗС РФ панувати у повітрі і ефективно провести повітряну наступальну операцію, яка відкриє можливості для наземної фази. Якщо ж ЗСУ буде спроможне відбити кілька хвиль ракетних атак ЗС РФ, повітряна фаза не буде ефективною. І в цьому разі, наземна фаза для ЗС РФ буде проходити в абсолютно інших, дуже некомфортних, умовах.

Самусь підкреслив, що у спадок від Радянського Союзу Україна отримала досить ефективну протиповітряну оборону, зокрема, ЗРК середньої дальності Бук-М1, а також кілька модифікацій системи С-300. Теоретично, ці ЗРК, а також системи ППО мають можливості збивати балістичні цілі та крилаті ракети. «Але треба враховувати, що це системи часів Холодної війни. Тобто, вони виготовлені в Радянському Союзі і, звісно, вони заточені на ті цілі, які існували в той час – 50 років тому. Зараз, звісно, техніка йде вперед і я не впевнений, що ті системи, які у нас є, можуть ефективно відбити масовану ракетну атаку з боку РФ», – говорить замдиректора ЦДАКР.

В цьому контексті Михайло Самусь розраховує на поставку Україні систем ПРО західного зразка, зокрема Patriot, а також інших систем, які, зокрема, є в арсеналі Ізраїлю. «Ця високотехнологічна зброя могла б узагалі переломити ситуацію. Якщо поруч з існуючою ППО в нас була б іще й сильна ПРО, то, повірте, цього було би достатньо, аби росіяни спершу кілька разів подумали над тим, а чи варто починати широкомасштабний наступ на Україну. Ми б могли гарантувати собі зниження до критично малого ймовірність повітряної операції з боку РФ» – зауважив Самусь.

Утім він свідомий того, що процедура їх отримання складна не лише технологічно, але й політично. «Все залежить від конкретних рішень в США та Ізраїлі. Адже поставки тих же ЗРК «Патріот» означатиме, по суті, що Сполучені Штати фактично офіційно визнають Україну своїм союзником. Чи готова адміністрація Байдена до такого – не знаю. Зараз американський президент намагається знизити градус напруження у відносинах із Росією, заспокоїти обстановку в Європі й, узагалі, перевести спілкування з Путіним в інше русло, не таке агресивне. Якщо уявити, що США зараз поставлять нам «Патріоти», то, думаю, це навпаки підвищить градус», – підсумував Михайло Самусь.