Публікації експертів

ВТС України із США як виключна можливість переозброєння – Security Talks (відео)

Програма Security Talks з Валентином Бадраком (спільний проект з телеканалом Апостроф TV) 1 травня присвятила увагу розгляду можливостей розвитку військово-технічного співробітництва України із США.

Сполучені штати Америки є найбільшим партнером України в наданні військово-технічної допомоги. З 2014 року уряд США виділяє для потреб Збройних Сил України матеріальні засоби, озброєння та військову техніку. Американська допомога Україні з 2014 року становить понад 3,7 мільярди доларів, а значна її частина спрямовується у безпековий сектор.

У квітні 2018 року США першими передали Україні летальну зброю – протитанкові ракетні комплекси Javelin.

У липні 2020 року США схвалили продаж Україні 16 ракетних катерів Mark VI, які можуть стати основою майбутнього москітного флоту. Їх вартість із озброєнням та супутнім обладнанням становить 600 млн. При цьому шість катерів США передадуть Україні саме в рамках допомоги.

Влітку 2019 Україна вперше попросила США продати їй зброю. Пізніше для потреб ЗСУ Україна купувала у США протитанкові ракетні комплекси Javelin. А з 2021 року розпочала й закуповувати засоби зв’язку американського виробництва.

В 2019 році у Конгресі розглядали можливість надати Україні статус головного союзника США поза НАТО. Вже у березні 2021 року До Сенату США внесли законопроект про безпекове партнерство з Україною загальною вартістю у 300 млн доларів на рік. То ж, довіра Вашингтону до Києва поступово зростає

За прикладом США почали діяти й інші країни НАТО. Так, Туреччина вже продає Україні ударні безпілотники Bayraktar TB2. А Великобританія спроектує для ВМСУ нові ракетні катери. І не виключено, що вони будуть озброєні сучасними ракетами NSM То ж завдяки військово-технічному співробітництву із США Україна може наблизитися і до потужних проектів переозброєння – наприклад, суттєвого посилення протиповітряної оборони, зокрема, літаками та ЗРС.

https://cacds.org.ua/wp-admin/