Коментарі експертів

М.Самусь: За Україну окрім українців ніхто воювати не буде

Проблеми обороноздатності відомі. Але армія буде битися, а аналіз інтересів наших парнерів дозволяє сподіватися: без допомоги Україна не залишиться

Розмова президентів України та США саме зараз – це більш ніж важливо. Саме зараз, на тлі повідомлень про ескалацію збройного протистояння на Донбасі та концентрацію російських військ на українському кордоні і брехні російської пропаганди про «агресивні плани Київської влади». Це промовистий символ, і про це говорили спостерігачі кілька днів і відкритим текстом. Дзвінком Джо Байдена до Володимира Зеленського, розмовою, яка тривала майже годину, Україну одразу вписано в стратегічний контекст знешкодження Росії, чиє керівництво розраховує, схоже, що колективний Захід злякається шантажу.

Втім, це, повторимося, тло, а на авансцені – війська та озброєння. Як виглядає ситуація там, наскільки вона є небезпечною, які можливості доступні сторонам? У ЗСУ заявили, що РФ додатково перекинула до східного кордону нашої країни близько чотирьох тисяч військових, зокрема ідеться про батальйонні тактичні групи, приведені до стану бойової готовності, за даними розвідки – РФ готується до ескалації і можливого наступу вглиб України.

Ми, звісно, можемо переповідати все, що відбулося, а також, хто і що встиг іще заявити протягом цього тижня, зокрема, у Кремлі. Але чи потрібно вкотре цитувати, наприклад, того ж прессека Путіна Дмітрія Пєскова про те, що Росія має право пересувати свої війська по своїй території, і що вони «нікому не загрожують»?

Але вирішальною тут досі була і залишається не військова, а політична складова. Адже військова небезпека для України перебуває на максимально високому рівні, починаючи з 2014 року. З того моменту Росія лише нарощує свої війська і боєздатність, наголошує в коментарі Укрінформу заступник директора київського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь. Чим у військовому плані здатна відповісти України та її союзники? Адже тільки ця потенційна здатність спроможна охолодити кремлівських агресорів.

Ворожі сили поблизу кордону: чи достатньо їх для широкомасштабної операції?

Пан Самусь стверджує, що «На рубежі 2017-2018 років фактично були створені три нових армії навколо України: 1-а танкова армія, 20-а армія зі штабом у Воронежі та 8-а армія зі штабом в Новочеркаську. Остання виконує функції керівництва окупаційними силами в Донбасі. До складу 8-ї армії входять 1-й і 2-й армійські корпуси в Донецькій і Луганській областях. Тобто ще відтоді РФ готова до повномасштабного вторгнення в Україну. Зараз нічого особливо не змінилося, ну, крім лише того, що РФ проводить маневри і навчання навколо нашого кордону», – стверджує військовий експерт.

Загалом, продовжує він, РФ сконцентрувала близько ста тисяч військ, більше тисячі танків і тисячі літаків та вертольотів. «Крім того, що на території РФ сформовано три нових армії, в анексованому Криму створено комплексне угруповання – військово-морське, сухопутне, ракетне та авіаційне – не забуваймо, що російські війська є ще у Придністров’ї, а також збільшується їхня присутність у Білорусі. Росія фактично створила військову інфраструктуру довкола України й може розпочати широкомасштабну операцію, по суті, з усіх напрямків», – зазначив пан Самусь.

Стримати «нове» російське вторгнення: наскільки спроможна Україна?

«Російська військова операція буде проводитися комплексно – із задіянням засобів радіоелектронної боротьби, потім – ракетних ударів, сил спеціальних операцій, авіаційних підрозділів. І лише після цього – сухопутні війська. В Україні зараз бракує адекватної протиракетної оборони, а також є проблеми з військово-морськими силами – це підштовхує РФ до того, щоб завдати ракетні удари і провести морські десантні операції», – коментує Михайло Самусь.

Військовий експерт нагадує, що тільки на Чорноморському флоті РФ розміщено близько 100 крилатих ракет. В кожній з армій РФ, які оточують Україну по периметру, є ракетна бригада «Іскандерів».

«Ракетні удари з усіх факторів становлять найбільшу загрозу. Тому що, якщо уявити, що протягом кількох годин сотні ракет будуть запущені по території України, проти критичних об’єктів державного і військового управління – це створить загрозу, що українські збройні сили втратять керованість. Перші ракетні удари будуть нанесені також по наших ППО, щоби потім дозволити противнику підключити авіацію», – каже Самусь.

Відтак, наголошує він, нам треба максимально нарощувати зусилля якраз у розбудові ВМС і сил протиракетної оборони. Також не забувати про ударні ракети, які мають стати зброєю стримування ворога. «Росіяни мають знати, що вони можуть отримати у відповідь за свої дії. У нас зроблено перший крок у цьому напрямку – перший дивізіон крилатих ракет «Нептун» прийнятий на озброєння. Це, не побоюся цього слова, величезний прорив, оскільки створюються певні умови для того, щоби Чорноморський флот Росії почував себе не так «комфортно», як досі.

Що стосується сухопутних напрямків. Самі по собі Збройні сили України, звісно, готові до відбиття агресії. Єдине, повторюся, якщо росіянам вдасться провести швидку операцію – протягом кількох годин – із нанесенням ракетних ударів по центрах управління та інфраструктури, то це може створити проблеми нашому війську», – додав Михайло Самусь.

На переконання Михайла Самуся, за Україну проти РФ ніхто не воюватиме. «В України є не союзники, а лише партнери. Оборона – це справа українських збройних сил та українського народу. Водночас, можлива допомога військовою технікою, фінансовими та іншими ресурсами», – каже він.

“Укрінформ”