Події

Трастові фонди НАТО в Україні: на шляху до сталого миру на Донбасі

НАТО послідовно допомагає Україні усунути негативні наслідки конфлікту на Донбасі. Один з інструментів – трастові фонди. Програма НАТО допомоги Україні через трастові фонди діє з початку 2000-х років, однак після початку російської агресії, тобто починаючи з 2014 року, цей механізм було суттєво розширено. 

Варто зазначити, що трастові фонди, які наразі впроваджуються в Україні Агенцією НАТО з підтримки та постачання (АНПП) сфокусовані на вирішенні питань в інтересах всієї України, а не лише Донбасу. Потенційно трастові фонди можуть бути використані в майбутньому і для конкретних питань забезпечення сталого миру на Донбасі. Важливо усвідомлювати, що механізм трастових фондів НАТО стосується технічних питань, які будуть слідувати за політичним та військовим врегулюванням.

Наразі АНПП реалізує п’ять трастових фондів в Україні і лише три з них певним чином пов’язані з проблематикою Донбасу.

Трастовий фонд НАТО зі знешкодження вибухонебезпечних предметів та протидії саморобним вибуховим пристроям

Цей проєкт суто освітній; він направлений на проведення навчальних семінарів та тренінгів, перш за все заради підвищення обізнаності щодо вибухонебезпечних предметів та саморобних вибухових пристроїв. Хочу звернути вашу увагу на те, що фонд не займається протимінною діяльністю як такою. Однак завдяки йому сьогодні реалізуються три напрямки робіт:

–           Розробка та публікація словника спільної термінології по знешкодженню вибухонебезпечних предметів (ВНП) та саморобних вибухових пристроїв СВП.

–           Підвищення взаємосумісності – проведення заходів щодо поширення обізнаності, а також тренінги для просування взаємосумісності між національними організаціями сектору безпеки та оборони, а також їх керівництвом. Українські офіцери мають змогу відвідати курс НАТО зі знешкодження ВНП для офіцерів штабу в Центрі передового досвіду в місті Тренчин, Словаччина. Також ми проводили семінар зі знешкодження ВНП для представників Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Служби безпеки України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а також Державної прикордонної служби України. Також тренінги проводяться інструкторами НАТО.

–           Підтримка цивільного населення. Даний проєкт направлений на  проведення навчань з пошуку вибухівки всередині будівель, а також на території населених пунктів. Підготовка ведення курсу включає модифікацію існуючої інфраструктури для проведення тренінгу, постачання обладнання, а також двотижневий курс інструкторами НАТО, і в подальшому його адаптація для проведення українськими інструкторами

 Трастовий фонд з утилізації непридатних боєприпасів

Ви, звісно, можете спитати: чому ми проводимо роботи з утилізації боєприпасів у той час, коли в Україні йде військовий конфлікт між Україною та Росією? Насправді в рамках цього проєкту утилізації підлягають тільки непридатні для застосування за призначенням боєприпаси. Більшість із них зазнали впливу вогню та детонації під час вибухів на арсеналах у 2017-2018 роках. До речі, декілька українських підприємств приймають участь в утилізації. Це державне підприємство «Укроборонсервіс», «Державний науково- дослідний інститут хімічних продуктів» у м. Шостка, «Павлоградський хімічний завод» та інші.

Протягом дев’яти років – з 2012 по 2021 роки – ми планували утилізувати 48 тисяч тон боєприпасів. На даний час утилізовано 30,3 тисячі тон. Також було заплановано утилізувати всі наявні в Україні протипіхотні міни – 5.7 млн штук. Станом на сьогодні утилізовано 2.4 млн мін, залишилось утилізувати 3.3 млн.

Наступна вважлива ініціатива, яка реалізується за підтримки НАТО стосується управління безпекою боєприпасів. Метою ініціативи є допомога ЗСУ у покращенні системи управління безпекою боєприпасів та забезпечення переходу від системи, яка діяла за часів Радянського Союзу, до системи натівського зразка. Проєкт має на меті створити таку систему управління безпекою, яка була б дієвою і ефективною на всій території України. В рамках цієї ініціативи в 2020 році розроблена та погоджена проєктна документація для ремонту 4 деревообробних цехів у 4-х арсеналах. Також до  арсеналів доставлено обладнання, що призначене для виготовлення тари для боєприпасів. Також в рамках цієї ініціативи здійснюється дорадча допомога з боку експертів НАТО у створенні органу з безпеки боєприпасів в структурі ЗСУ.

Проєкт НАТО з медичної реабілітації дуже важливий для наших військовослужбовців.

Мета фонду – надавати підтримку військовослужбовцям, які були поранені в результаті агресії РФ на Донбасі. Допомога надається шляхом забезпечення медичної реабілітації, а також обладнання для реабілітації. Крім того, в рамках проєкту НАТО сприяє розвитку системи медичної реабілітації в Україні  шляхом постачання медичного обладнання, інструментів, апаратури, створення освітніх програм, проведення заходів професійного розвитку для медичного персоналу.

Основними результатами роботи цього проєкту за останні декілька років стало те, що більше 800 військовослужбовців отримали протези. Майже 700 військовослужбовців пройшли курс реабілітації за кордоном. Близько 200 військовослужбовців пройшли 14-денний курс реабілітації у Болгарії, 170 військових та 170 цивільних осіб протягом останніх 2-х років відвідали табори спортивної реабілітації в Карпатах. Також 42 військовослужбовці отримали підтримку під час участі в спортивних міжнародних подіях високого рівня, таких, як марафон морської піхоти США, «Ігри нескорених». У рамках надання допомоги українській команді «Ігор нескорених» 2020-2021 року закуплено адаптивний мікроавтобус, спеціально обладнаний для людей з інвалідністю і передано «Бородянському центру соціально-психологічної реабілітації населення».

Отож, як бачимо, проєкти трастових фондів НАТО, які реалізує «Агенція НАТО з підтримки і постачання в Україні», направлені на підвищення стабільності, усунення загроз миру, а також побудову міцних  відносин між НАТО та Україною.

Тетяна Смірнова, асистент проєкту Трастового фонду НАТО зі знешкодження вибухонебезпечних предметів та протидії саморобним вибуховим пристроям.

Володимир Єрмолаєв, керівник проєкту Трастового фонду НАТО з утилізації ЛОСЗ, звичайних боєприпасів та протипіхотних мін ПФМ-1.

Публікацію підготовано за матеріалами круглого столу “Відносини Україна –НАТО в контексті сталого миру на Донбасі” (18.11.2020). Організатори:  Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння та Центр інформації і документації НАТО в Україні