Коментарі експертів ЦДАКР – Балкани

Перемога Байдена змушує Путіна і Борисова домагатися дострокового завершення «Турецького потоку» в Болгарії

У сазі під назвою «Турецький потік» у Болгарії є багато незвичних сторінок. Нещодавно російське агентство ТАРС додало ще одну, поспішно заявивши про його завершення. «Термінова новина» не з’явилась ні в прес-службі замовника – «Булгартрансгазі», ні в прес-службі болгарського прем’єр-міністра Бойко Борисова, який рідко втрачає можливість повідомити новину про церемонію перерізання стрічки в будь-якому новому інфраструктурному проекті. Цього разу агентство ТАРС процитувало анонімне «поінформоване» джерело.

Перемога Джо Байдена на президентських виборах у США змусила головних героїв саги «Турецький потік» в Болгарії «затаїтись» та перейти до анонімності, дозволивши російським ЗМІ повідомити світові про таємне «золоте зварювання», яке з’єднало болгарський і сербський сегменти «Турецького потоку». Стало очевидним, що болгарський прем’єр раптово вирішив дистанціюватись від будь-якої відповідальності.

Основна мета таких маневрів на медіа-фронті – представити проект як «факт, що здійснився», тобто таким, що є захищений від санкцій США, оскільки російські компанії, такі як, наприклад, спонсорована «Газпромом» IDC, беруть участь у завершальній стадії проєкту.

Лінійна частина болгарського сегменту «Турецького потоку» в питанні, що стосується зварювальних робіт, є майже завершеною. Однак розповідь ТАРС про те, що «будівництво газопроводу Балканський потік» фактично завершено», є відвертою пропагандою.

Кінцевий термін для лінійної частини, наданий болгарським урядом та «Газпромом» – це 15 грудня 2020 р. Така дата була навмисно обраною щоб випередити голосування у Конгресі США щодо Закону про національну оборону, який, як очікується, детально викладе значно ширший обсяг санкцій проти «Північного» та «Турецького потоку 2». «Анонімні джерела» з Софії сподіваються представити проект як «виконану роботу», залишаючи адміністрації США та Європейській Комісії нічого іншого, крім як прийняти факт прокладеного в землі трубопроводу.

Однак проблема нікуди не зникла, оскільки найважливіша та найчутливіша частина – дві компресорні станції – далека від завершення. Компресорні турбіни поставлені, але їх введення в експлуатацію, гідравлічні та реальні газові випробування окремих сегментів труб, робота щодо сертифікації, дозволів та затверджень займуть мінімум 5 місяців за умови, що не буде додаткових затримок пов’язаних з COVID чи санкціями.

Іншими словами, є достатньо часу для того, щоб санкції набули чинності, якщо вони будуть прийняті протягом найближчих кількох тижнів, а також якщо нова адміністрація Байдена прийме на себе відповідальність.

І Кремль, і офіс прем’єр-міністра Болгарії сподіваються використати тези про «розширення національної мережі» з тим, щоб уникнути очищення «Турецького потоку» в Болгарії через Європейську комісію. Але це навряд чи відбудеться, оскільки трубопровід з’єднує щонайменше дві країни ЄС і матиме відчутний вплив на регіональний ринок газу.

Весь план на гру із залученням саудівської компанії «Аркад», а точніше її віддаленої копії, швидше за все, був заздалегідь схвалений на найвищому рівні за участю представників Кремля, саудівської королівської сім’ї та людей, близьких до нинішнього президента США. Це видається правдоподібним поясненням того, чому держсекретар Помпео в середині липня погрожував санкціями всім компаніям, які беруть участь у будівництві «Турецького потоку», включаючи Болгарію, а через три місяці філія американської компанії Caterpillar Inc. не відреагувала на його попередження і поставила турбіни для компресорних станцій болгарського сегменту «Турецького потоку».

Подібне трактування пояснює поспіх, тишу навколо семи загиблих під час будівельних робіт та остаточний поштовх завершенню проєкту до вступу Джо Байдена до Білого дому.

Іліян Василєв, посол Болгарії в Росії (2000-2006 рр.)

Джерело