Публікації експертів

Індія посилює позиції на ринку зброї: куди можуть експортуватися Т-72

Вступ

Як стало відомо з процитованого порталом Indian Defence News рішення міністерства оборони Індії, Індійська армія буде у співпраці з Росією модернізувати старі танки Т-72 російського виробництва з подальшим планом їх поступового виведення з експлуатації для експорту.1 Більше того, у виданні зазначили, що «Якщо ця спроба виявиться успішною, можна також розглянути експорт іншої бронетехніки російського походження, наприклад БМП. Індійська армія також готується модернізувати свої БМП».

Наразі збройні сили Індії налічують близько 2500 одиниць Т-72, а модернізація передбачає покращення системи управління вогнем, посилення броні та збільшення мобільності танків.

Серед потенційних покупців Army Recognition Group особливу увагу надає країнам Африки, Близького Сходу та Східної Азії.2 З такими ж акцентами новина транслюється на порталі Military Africa.3 Водночас Bulgarian Military повідомляють, що Індія, намагаючись модернізувати свій танковий парк, може розглянути можливість експорту своїх застарілих танків Т-72 до різних країн, включаючи Росію.4

За даними індійського порталу Defence.In широке використання Т-72 та існуюча допоміжна інфраструктура можуть зробити ці танки привабливими для таких країн, як Південний Судан і Венесуела, які прагнуть розширити свій флот. Однак Росія, з її величезним досвідом з Т-72 і поточною потребою в додаткових танках на тлі продовження війни проти України, також виділяється як потенційний великий покупець.5

Зовнішньополітичні пріоритети Індії

Індія виступає амбітним гравцем на економічному полі. За даними Bloomberg частка індійського експорту до США з 2021 по 2023 роки зросла з 2,51% до 7,65%, а до Великої Британії за той самий період – з 4,79% до 10%.6 У свою чергу цьому значно посприяли західні санкції проти КНР, що створило для Індії вікно можливостей для забезпечення сприятливих умов для розміщення на своїй території виробничих потужностей іноземних напівпровідникових компаній. З такими темпами Індія близька до того, щоб обігнати Китай, та стати найбільшим експортером електроніки у світі.

Варто відзначити, що Нью-Делі як експортер прагне охопити різні сектори, включаючи торгівлю товарами оборонної промисловості. Враховуючи вже тривалу російсько-українську війну, Індія, яка тривалий час була найбільшим імпортером зброї у світі, вбачає для себе можливість наростити достатні потужності для експорту зброї. А до 2029 року, як заявив міністр оборони Раджнатх Сінгх, країна прагне збільшити експорт приблизно до 6 мільярдів доларів.7 Уже зараз ми можемо бачити результати спрямованості Індії у цьому напрямку, адже за 2023/24 фінансовий рік експорт продукції ВПК за поточним курсом склав 2,53 млрд. дол., що у порівнянні з попереднім ф.р. більше на 32,5% та є абсолютним рекордом.8 Цікаво, що найбільшим імпортером індійської оборонної продукції стали Сполучені Штати, на які припадає майже 50% загального оборонного експорту Індії.9 Такі міцні торговельні відносини здебільшого пов’язані з тим, що американські компанії закуповують системи, підсистеми та компоненти з Індії як частину своїх глобальних ланцюжків поставок і компенсаційних зобов’язань. Boeing і Lockheed Martin є одними з найвидатніших гравців, які здійснюють значні операції в Індії. Тож, у контексті очікуваного трансферу Т-72, ми не можемо випускати з поля зору такого «оптового» покупця як США, які регулярно спонсорують передачу озброєнь своїм партнерам.

Більше того, індійські амбіції підводять країну до започаткування власних розробок. Одним з таких прикладів є створення у рамках безпекової стратегії Збройних сил Індії спеціальної структури з оцінки новітніх технологій для їхнього подальшого використання у військових цілях. ЇЇ завданням буде дослідження та оцінка для застосування у військових цілях та використання для безперебійного зв’язку на полі бою таких комунікаційних технологій, як 6G, штучний інтелект та квантові обчислення.

Щодо пріоритетних векторів партнерства, враховуючи напруження з боку Китаю, то, щоб і надалі підтримувати економічний темп розвитку, поступове зближення із Заходом для Індії стає необхідним та безальтернативним. Виходячи з цих позицій, Індія разом з такими іншими країнами Азії як В’єтнам, планомірно зміщують свій фокус уваги на розробку стратегічних озброєнь, західні технології та інвестиції.

Намагаючись зменшити залежність від Росії, Індія стала на шлях зміцнення відносин зі США та іншими країнами Заходу, а також доєдналася до багатосторонніх ініціатив у Індо-Тихоокеанському регіоні для збалансування впливу Китаю. Попри це, РФ все одно залишається впливовим чинником у геостратегічних розрахунках Нью-Делі.

Також зменшення частки російських товарів оборонного призначення стосується і їх заміщення західними аналогами, зокрема, з 2023 року, французькими та американськими. Одним із кроків у цьому напрямку є рішення Індії закуповувати американські бронетранспортери Stryker останнього покоління замість російських БМП-2, про що у червні 2024 р. повідомила The Times of India.10

Потенційні напрямки для трансферу Т-72

На можливі рішення Індії вплив здійснює такий ряд факторів як економічна привабливість та супутні тренди самого ринку. Щодо останнього, то для підтримання економічної стійкості та нарощування потенціалу державі важливо утримувати різні активи. Порівнюючи перспективи експорту Т-72 до Росії та інших країн, ми побачимо таку особливість, що РФ, будучи відрізаною від світової фінансової системи, може розрахуватися лише у власних рублях чи індійських рупіях, натомість необтяжені санкціями інші покупці можуть використовувати такі «привабливіші» валюти як долар США. Разом з прагненнями Індії затвердитися на нових ринках як вагомий експортер оборонної продукції, це робить вибір покупців з Африки, Близького Сходу чи Східної Азії пріоритетнішим.

У той же час торгівля з РФ виглядає специфічно через накладені санкції та тиск Заходу на російських партнерів. Тим не менш, це не заважало Індії продовжувати торгово-економічні відносини з Росією, особливо в закупівлі енергоносіїв, що досі є запорукою виживання індійської економіки. Разом з тим торгівля продуктами оборонної промисловості також не припиняється, а зі значними обсягами збуту російських товарів невійськового призначення Москва накопичує великі запаси валюти на Індійських рахунках. Оскільки санкції не дозволяють використовувати долари чи інші валюти третіх країн, Індія розраховується з Росією рупіями. Враховуючи таку ситуацію, разом з необхідністю замінити більше недоступні західні комплектуючі для електроніки, у Кремлі виник план використовувати отримані від продажу нафти рупії для закупівлі стратегічної електроніки, яка буде використана для військових цілей. З таким же успіхом Росія може придбати Т-72, розрахувавшись з Індією за такою з схемою. Суттєвою перевагою для Москви є утримання Нью-Делі на нафтовій залежності, що дозволяє в обмін на знижену вартість енергоносіїв домогтися від Індії продажу необхідних товарів саме Росії.

Враховуючи ці два полярні фактори, можна стверджувати, що на довгострокову перспективу для самої Індії, поза інтересами Росії, варто було б схилятися до виходу на нові ринки збуту. Проте, якщо Кремль зацікавлений отримати від Індії Т-72, то він має достатньо відчутний важіль впливу, щоб спонукати останню переглянути свої пріоритети, – особливо враховуючи безпекові побоювання Нью-Делі щодо активізації Пекіну, на тлі чого удар по індійській економіці через підняття цін на енергоносії був би катастрофічним.

У такий спосіб, ключ до розв’язку питання індійського експорту Т-72 полягає в наявності чи відсутності в РФ зацікавленості в цих одиницях техніки. Хоча Росія стверджує, що нарощує виробництво своїх танків Т-90М, є припущення, що вона все ще може бути зацікавлена ​​в придбанні додаткових Т-72 в Індії.

Для комплексної оцінки ситуації варто враховувати той рівень втрат, який російська армія понесла у війні проти України, та кількісні показники того мінімального резерву, який необхідний не лише для підтримки обороноздатності РФ, а й для продовження наступальних дій. За різними цитованими Militarnyi оцінками станом на 2022 рік, до повномасштабного вторгнення армія Росії налічувала сумарно від 7 до 17,5 тис. танків всіх моделей.11 Цей діапазон є занадто широким, що не дає достовірного розуміння про їх точну кількість. Водночас, за українськими офіційними даними станом на 8 жовтня 2024, втрати російської армії в Україні налічують 8940 танків12, що близько половини максимально оцінених довоєнних обсягів. Тож очікуваними є пошуки Москвою способів поповнити свій арсенал за рахунок власного виробництва чи імпорту. А оскільки РФ на полі бою використовувала навіть застарілі Т-54/55, то спільна робота з Індією над модернізацією Т-72 цілком може означати подальше бажання викупити оновлені версії власної техніки.

Висновки

Таким чином, ми отримали два основні сценарії майбутнього індійських одиниць Т-72. З урахуванням поточних проявів глобального геополітичного протистояння, що можуть впливають на ймовірність першого чи другого сценаріїв, є подальший хід російсько-української війни.

У випадку затяжного характеру протистояння втрати з обох сторін, у тому числі Росії, є неминучими. Показовим є ще досі відкрите питання курського напрямку, що, вочевидь, вимагає від армії РФ більше сил, ніж вона зосереджує на даний час. Іншим вагомим фактором зрушень є пролонгування американської підтримки, обсяги якої знову дозволять ЗСУ підвищити рівень російських втрат. З такої перспективи Москві потрібно перекривати втрати, а закупівля понад 2 тис. одиниць техніки є значно швидшим рішенням, ніж виробництво таких же обсягів Т-90М, тож у вузькому контексті це наближає «російський» сценарій для індійських Т-72.

З іншого боку, якщо динаміка війни приведе до деескалації та режиму припинення вогню, то це зупинятиме поточну тенденцію втрат бойової техніки. По-перше, уже з’являються перші коментарі Києва щодо представленого в США «мирного плану», який «за умови швидких дій партнерів з жовтня по грудень» передбачає завершення «активної фази війни».13 По-друге, хоча детальний зміст Українського плану досі не розкритий, актуальним залишається такий чинник як об’єм та формат американської допомоги, який у свою чергу підпорядковується результатам президентських виборів в США, що залишає відкритим питання індійських Т-72. Оскільки, у разі перемоги Дональда Трампа, зниження обсягів підтримки України є очікуваними, то й РФ не відчуватиме необхідності термінового відновлення втрачених ресурсів. А отже, без відсутності російського тиску Нью-Делі зможе реалізувати «альтернативний» сценарій для Т-72, започаткувавши традицію експорту до ряду країн Африки, Близького Сходу та Східної Азії. В іншому разі Індія залишатиметься ймовірним джерелом поповнення російського арсеналу.

Артур Анісов,

ФІМВ Донецького національного університету імені Василя Стуса

1 India To Upgrade T-72 Tanks For Export In Collaboration With Russia. Indian Defence News. URL: https://www.indiandefensenews.in/2024/09/india-to-upgrade-t-72-tanks-for-export.html

2 India Seeks to Export Modernized Russian T-72 Tanks to African and Asian Markets. Global Defense News – Army Recognition Group. URL: https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/india-seeks-to-export-modernized-russian-t-72-tanks-to-african-and-asian-markets

3 India offers modernized T-72 tanks for export, Africa included. Military Africa. URL: https://www.military.africa/2024/09/india-offers-modernized-t-72-tanks-for-export-africa-included/

4 Russia could take hundreds of re-exported tanks from India. Bulgarian Military. URL: https://bulgarianmilitary.com/2024/09/22/russia-could-take-hundreds-of-re-exported-tanks-from-india/

5 India May Export Hundreds of Aging T-72 Tanks to Russia: European Media. Defence.In. URL: https://defence.in/threads/india-may-export-hundreds-of-aging-t-72-tanks-to-russia-european-media.10153/

6 India Slowly Taking Export Market Share From China, Study Shows. Bloomberg. URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-28/india-slowly-taking-export-market-share-from-china-study-shows

7 Exclusive: Ammunition from India enters Ukraine, raising Russian ire. Reuters. URL: https://www.reuters.com/world/ammunition-india-enters-ukraine-raising-russian-ire-2024-09-19/

8 India’s defence exports at all-time high! Rajnath Singh says industry ‘grew by 32.5% in FY24’. Mint. URL: https://www.livemint.com/news/india/india-defence-exports-all-time-high-defence-minister-rajnath-singh-industry-grew-32-5-fy24-pm-modi-private-sector-dpsus-11711960398850.html

9 From importer to exporter, India’s defence exports jump 30-fold: Guess who’s buying. The Economic Times. URL: https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/from-importer-to-exporter-indias-defence-exports-jump-30-fold-guess-whos-buying/articleshow/112707581.cms

10 India, US in ‘advanced talks’ for co-production of combat vehicles. The Times of India. URL: https://timesofindia.indiatimes.com/india/india-and-us-in-advanced-talks-for-co-production-of-combat-vehicles/articleshow/111044765.cms

11 Скільки танків залишилось у Росії? Militarnyi. URL: https://mil.in.ua/uk/blogs/skilky-tankiv-zalyshylos-u-rosiyi/

12 Втрати російської армії в Україні. Мінфін. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/russian-invading/casualties/

13 План перемоги Зеленського: що про нього відомо і які пункти включає. ТСН. URL: https://tsn.ua/politika/plan-peremogi-zelenskogo-scho-pro-nogo-vidomo-i-yaki-punkti-vklyuchaye-2666349.html