Заяви ЦДАКР

Як стримати геополітичний союз терористичних країн РФ та Ірану — ЦДАКР

Росія продовжує серію вбивств українців за допомогою зброї з Ірану – 26 травня Росія здійснила чергову ракетно-дронову атаку, а всього з початку травня 2023 року, відбулося вже 13 таких масованих ударів. В результаті цього військового злочину, загинули 2 українців, ще 32 – отримали поранення.

Росія здійснює такі обстріли завдяки безперебійному постачанню зброї з Ірану: літаки щоденно здійснюють рейси до Росії. Таким чином, Іран допомагає Росії вбивати українців та руйнувати житлову і цивільну інфраструктуру України, постачаючи зброю для російської армії. В більш широкому контексті, Тегеран є не лише непрямим учасником розпочатої Путіним повномасштабної війни проти України, але і стороною геополітичного союзу, який становить загрозу для безперечну Заходу: Росія та Іран створили глобальну конфронтацію із Заходом і провокують подальшу геополітичну турбулентність. Іран постачає Росії дрони для масових вбивств українців, тоді як Росія сприяє розвитку ядерної програми Ірану. Із війною проти України РФ розбалансувала й міжнародну систему ядерної безпеки, а у подальшому через безвідповідальні дії путінського Кремля цілком реальним стає дестабілізація усього Близького та Середнього Сходу, зважаючи на антагоністичну риторику Ірану в адресу Ізраїлю. Заходу необхідно відреагувати всеохоплюючим пакетом санкцій стосовно цих двох країн, які кинули виклик всьому світу. До того ж, цілком логічним та слушниим було б повернення країн G7 до розгляду запровадження повної заборони експорту в РФ, що планувалося, але було відкладено у травні 2023 року.

В минулому році Росія отримала 400 БПЛА іранського виробництва, якими впродовж осені-зими завдавала ударів по цивільній та житловій інфраструктурі України, а загальне замовлення становило 2400 одиниць такої зброї. Цей досить недорогий у порівнянні з ракетами вид зброї росіяни використовували у намаганні спричинити енергетичну кризу в Україні. Втім, такі безпілотники виявилися достатньо вразливими. Різке зростання дронових атак з початку травня 2023 року свідчить про те, що Росія отримала нові партії іранських БПЛА, тож у майбутньому держава-терорист продовжуватиме здійснювати атаки іранськими дронами.

Іран постачає Росії не лише БПЛА. Спектр озброєння, яке Тегеран надсилає російській армії суднами через Каспійське море, а також літаками, досить широкий: набої до кулеметів, снаряди, каски та військова форма. Кожна нова партія зброї, яка надходить до Росії – це чергові жертви серед цивільних українців, зруйнована інфраструктура і внесок в продовження геноцидної війни Путіна. Дві терористичні держави об’єдналися в безстроковій конфронтації проти всього світу.

Захід не може залишити поза увагою агресивний союз, який відчуває свою безкарність. Для збереження міжнародної безпеки вкрай потрібне запровадження заходів, спрямованих на максимальне виснаження економік РФ та Ірану. Ключовою відповіддю демократичного світу має стати розробка та впровадження механізмів технологічного стримування та позбавлення кнаїн-терористів технологічної самодостатності. Саме нові механізми глобального експортного контролю, помножені на вторинні санкції, а при необхідності — впровадження повної заборони експорту, здатні утримати безпекову ситуацію. В протилежному випадку, вказаний геополітичний союз погрожує призвести людство до катастрофи.

Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)