Коментарі експертів Штучний інтелект

“Штучний інтелект” в російсько-українській війні

Станом на сьогоднішній день, збройний конфлікт не може бути успішно вирішений без використання новітніх видів озброєння, сучасних систем розвідки, передачі даних, управління та ураження, які, хоча б частково, не містили складову зі “штучним інтелектом”.

Використання “штучного інтелекту”, який є сукупністю технологій, що об’єднують дані, алгоритми та обчислювальні потужності є одним з досить чутливих питань під час війни.

Відкрите обговорення технологій, які використовують Збройні Сили України та інші складові оборони, може призвести до обізнаності противника, негативно вплинути на хід виконання завдань та досягнення перемоги у війні з Росією.

Наразі, є різні рішення з суттєвим рівнем автоматизації, які успішно використовуються Україною на полі бою для виявлення, ідентифікації та подальшого знищення наземних, повітряних, морських об’єктів і цілей, зокрема, літальних апаратів, крилатих ракет, кораблів, бойових і технічних засобів, військової техніки та зброї.

В основному вони отримані від США, Великобританії, країн Балтії, Швеції, Польщі та інших країн (ПТРК FGM-148 “Javelin”, ПЗРК FIM-92 “Stinger”, ЗРК “StarStreak”, БпАК “Bayraktar TB2”, безпілотники-кілери БпЛА “Switchblade” та ін.).

Застосовуються й окремі рішення та платформи різного функціоналу з втіленням “штучного інтелекту” від українських розробників, які вже застосовуються, але масово ще не представлені у серійному виробництві (БпАК People’s Drone PD-1/PD-2, ударний БпЛА-вертоліт “RZ-500”, дрон-камікадзе ST-35 “Грім”, роботизовані платформи РСВК-М “Мисливець”, “Гном”, “Скорпіон-3”, ПТРК “Стугна-П” та ін.).

Україна використовує можливості “штучного інтелекту” визначати військовослужбовців, які беруть у часть у війні і пов’язувати ці дані з обліковими записами в соціальних мережах або іншими способами зв’язку з громадянами з Росії.

Системи зі “штучним інтелектом” доцільно, будуть використовувати і вже використовують в системах збору, обробки та аналізу інформації; командування й управління; протиракетної і протиповітряної оборони; військових системах зв’язку; в інтелектуальних боєприпасах, які здатні самостійно ідентифікувати ціль і визначити траєкторію польоту; прицілах і пристроях відображення оптико електронної інформації; для ідентифікації осіб та визначення місцезнаходження і діагностики стану військовослужбовців; протидії кіберзагрозам; аналізу можливостей підрозділів; автоматизації та оптимізації логістичних систем; під час проведення розмінувань; робототехніці, а також в метеорологічних системах, для врахування погодних умов під час планування військових операцій.

Висока швидкість обробки величезних масивів даних дозволяє істотно скоротити час на прийняття рішень при плануванні та виконанні операцій, а також збільшити ефективність управління військами і зброєю.

Водночас варто пам’ятати і про негативні наслідки, які можуть виникати в результаті застосування таких систем у військовій сфері у випадку прийняття рішень за неповними, невірними або фальсифікованими вихідними даними, бо жодна технологія з розпізнавання поки не може замінити досвідченого фахівця.

Також, однією з проблем використання систем зі “штучним інтелектом” в системах військового призначення є його вразливість від спеціалізованих атак спрямованих на апаратно програмне забезпечення, так як незначна зміна вхідних даних може призвести до помилкового результату обробки інформації.

Війна Росії проти України показала потребу у застосуванні концепцій машинного навчання, ведення війни на основі алгоритмів “штучного інтелекту”, високотехнологічних розробках нових видів озброєнь.

З часом кількість напрямків та способів застосування “штучного інтелекту” в військовій сфері буде розширюватися, і в найближчому майбутньому такі системи стануть одними з основних засобів під час підготовки та ведення бойових дій.

Ми прямуємо до нового світу, де багато нових технологій змінить спосіб ведення війни. Багато технологій стануть більш доступними і змінять динаміку того, які країни мають найбільшу військову могутність.

Впевнений, що масове використання новітніх технологій і створення сучасних оборонних систем із застосуванням “штучного інтелекту” є надійним шляхом отримання суттєвих переваг над ворогом, захисту та збереження життя громадян України.

Додатково про “штучний інтелект” в російсько-українській війні в статті Валерії Мольдерф