Кібербезпека Коментарі експертів

Чого б це не коштувало, Росія хотіла його повернути

За даними Міграційної та митної правоохоронної служби США, американські чиновники (що є несподіваним кроком для чиновників США) депортували громадянина Росії Олексія Буркова, засудженого у 2020 році до дев’яти років в’язниці, за звинуваченням у створенні шкідливого програмного забезпечення та шахрайстві з платіжними картками.

Представники МВС Російської Федерації в московському аеропорту взяли під варту Буркова і заявили, що його звинувачують у “причетності до виготовлення та продажу підроблених банківських карток та торгівлі конфіденційними даними клієнтів фінансових установ” у період з 2008 по 2015 роки.

Росіянина, який в основному діяв під хакерським псевдонімом “K0pa” і керував CardPlanet (cardplanet.cc), форумом для торгівлі вкраденими картковими даними, а також Maza та DirectConnection, закритими спільнотами, які використовувались російськомовними хакерами для організації майбутніх незаконних операцій (купівля-продаж викраденої фінансової інформації, даних кредитних карт та ін.), затримали ізраїльські спецслужби в 2015 році в аеропорту Тель-Авіва, а у листопаді 2019 року екстрадували до США попри шантаж Росії, яка пропонувала Ізраїлю обміняти Буркова на ізраїльтянку Нааму Іссахар, яку незадовго до цього засудили на сім років за сфабрикованими звинуваченням у контрабанді наркотиків.

Варто зазначити, що майданчиками DirectConnection та Maza користувались також і члени кримінальної групи відомою під назвою JabberZeus Crew (використовували власні версії трояна ZeuS для зламу підприємств і компаній розташованих не тільки на території США, а й по всьому світу). З одним із основних її учасників, також росіянином, Євгеном Богачевим, і підтримував тісний контакт Олексій Бурков.

Встановлено, що починаючи з кінця осені 2013 року, тоді, коли конфлікт між Україною та Росією тільки починав загострюватися, Євген Богачев, переналаштувавши свою бот-мережу, спрямував свої зусилля на українських користувачів мережі Інтернет, а також на об’єкти та системи критичної інформаційної інфраструктури в Україні. Пошук в електронних листах та документах здійснювався за конкретними ключовими словами, які характерні для секретних документів. Подібним чином Богачев здійснював пошук по ключовим словам під час роботи в заражених системах спеціалізованого відділу поліції Міністерства закордонних справ Туреччини, намагаючись перехопити повідомлення про конфлікт у Сирії на південному кордоні Туреччини, який підтримує Росія.

Використання спеціальними службами Російської Федерації окремих осіб в якості приватних підрядників для ведення розвідувальних операцій допомагає зменшити загальні витрати проведення операцій в кіберпросторі та ризик розкриття.

Чи був Олексій Бурков одним із елітних кіберзлочинців, які пропонують державі ресурс, користуючись напівзахищеним статусом для виконання своєї роботи за умови, що вона спрямована проти іноземних цілей, повернення якого так довго домагалася РФ?