Заяви ЦДАКР

Оприлюднення Держекспортконтролем України списку обмежень при здійсненні ВТС є першим кроком до лібералізації зовнішньоекономічної діяльності ОПК

Оприлюднення Державною службою експортного контролю України у вільному доступі списку обмежень при здійсненні військово-технічного співробітництва є першим кроком до лібералізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств ОПК країни.

Таку оцінку надали в інтерв’ю 12 грудня інформаційному агентству “Оборонно-промисловий кур’єр” в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

Нагадаємо, що з метою підвищення рівня обізнаності суб’єктів господарювання з питань експортного контролю 10 грудня ц.р. Державною службою експортного контролю України було розміщено підготовлену Міністерством закордонних справ України інформацію щодо обмежень, яких Україна має дотримуватися або брати до уваги, здійснюючи військово-технічне співробітництво з іноземними державами.

В ЦДАКР підтримують саме вільний доступ до документу, оскільки раніше такі документи видавалися для службового користування, а нині вперше обмеження видані у вільному доступі.

Експерти центру при цьому висловили сподівання, що у недалекому майбутньому державні установи виконають вже проголошену обіцянку щодо здійснення прозорого та відкритого процесу щодо надання бажаючим підприємствам оборонної промисловості повноважень для здійснення зовнішньоекономічних операцій на світовому ринку озброєнь.

“Це необхідно, оскільки є чимало свідчень керівників підприємств ОПК, що процес отримання повноважень для здійснення зовнішньоекономічних операцій на світовому ринку озброєнь триває багато місяців, та навіть, понад рік”, — зазначили в ЦДАКР.

Ключові слова