Азійський монітор Події Регіони

ЦДАКР взяв участь у проекті з формування концепції зовнішньої політики України

Керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону ЦДАКР Юрій Пойта взяв участь у круглому столі “Східні можливості зовнішньої політики України”, що був організований в рамках роботи над проектом “Концепція зовнішньої політики України”.

Під час виступу, він надав розгорнуту характеристику політичної, економічної, міжнародної та воєнно-політичної ситуації Азійсько-тихоокеанського регіону (були розглянуті такі країни як Японія, Корея та АСЕАН) та регіону Центральної Азії. Були визначені ключові пріоритети України в даних регіонах, окреслені перспективи розвитку двостороніх відносин в економічній, політичній, воєнно-технічній та ін. сферах. Були визначені визики та виклики для України в реалізації її національних інтересів, та запропоновані кроки для їх подолання.

Серед перспектив розвитку ВТС з країнами регіону Пойта зазначив, що в довгостроковій перспективі може бути започатковано співробітництво з Японією, в якій наразі поступово скасовуються обмеження  на застосування Сил Самооборони за кордоном, експорту військової продукції та створюються ширші можливості ведення ВТС з іншими країнами. Кооперація з японськими оборонними компаніями (сумісно з американськими) дозволить значно модернізувати український ОПК, отримати абсолютно нові військові технології та зразки ОВТ, та значно посилити оборонний потенціал України. Водночас, співробітництво з японськими підприємствами у сфері ОПК може здійснюватися лише після кардинального реформування оборонної галузі України стосовно створення урядового органу виконавчої влади, відповідального за ОПК, створення Стратегії ОПК та ВТС, системи захисту іноземних технологій,  в тому числі від витоку в інші країни, приведення української промисловості до західних стандартів та, ймовірно, значного скорочення ВТС з КНР.

Що стосується Центральної Азії, то в безпековій сфері цей ринок для української продукції ОПК має дуже обмежений характер, що обумовлено членством частини країн в ОДКБ та ЄАЕС, а також великим впливом РФ на керівництво та еліти країн регіону. У зв’язку з цим, слід розробити окрему стратегію ВТС України, яка визначатиме напрями та можливості кооперації оборонних підприємств. На даний час, Україна може здійснювати лише окремі, точкові проекти з поставок озброєння, (наприклад легкої броньованої техніки), продукції авіабудування, модернізації, ремонту броньованої техніки та ППО. Поставка до ЦА сучасних високотехнологічних зразків ОВТ, наприклад засобів РЕБ, безпілотників, засобів боротьби з РЕБ противника, високоточної ракетної зброї не доцільно через високу ймовірність потрапляння її до РФ.

Інші учасники круглого столу надали свої пропозиції з розвитку відносин з країнами Південої Азії та Китаєм.

Для довідки: проект “Концепція зовнішньої політики України” реалізовується Центром міжнародних досліджень Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка разом із UA: Ukraine Analytica за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Еберта FES-Ukraine. Він має на меті вироблення єдиного бачення шляхів реалізації “українського інтересу” на міжнародній арені за різними регіональними і тематичними напрямками. Реалізація проекту відбувається з максимальним залученням експертної спільноти та активною взаємодією з органами державної влади, у першу чергу з ключовим адресатом — МЗС України.