Коментарі експертів

Сміливий крок лідерів ЄС: розгортання збройних сил, щоб зупинити агресію росії

Серед зростаючого занепокоєння щодо вразливості України ЄС закликають відстояти свою стратегічну незалежність, направивши військові сили в Україну. Використовуючи свій значний досвід, отриманий у 37 військових місіях на трьох континентах з 2003 року, ЄС готовий запропонувати критично важливу підтримку Україні в різних сферах, охоплюючи матеріально-технічну допомогу, зміцнення безпеки кордонів і захист міст.

Розгортання військ ЄС означало б рішучу відданість захисту суверенітету та демократичних принципів України. Це захисне втручання спрямоване на підтвердження значення та ролі ЄС, головна мета якого полягає в захисті цивільного населення та життєво важливої інфраструктури від потенційних загроз.

Крім того, існуюча Військова місія ЄС з підтримки України (EUMAM-Україна), яка прагне навчити та спорядити 40 000 українських солдатів, отримає суттєві покращення завдяки присутності сил під прапором ЄС у регіоні. Ці спільні зусилля підвищать якість навчання шляхом сприяння безпосередньому спостереженню за українськими тактиками, техніками та процедурами (ТТП) радниками та інструкторами з ЄС.

Враховуючи обмежені ресурси українського військового апарату та апарату безпеки, зокрема у протидії потенційним російським вторгненням з Білорусі, розгортання сил ЄС уздовж цих прикордонних районів полегшило б тягар. Цей стратегічний перерозподіл дозволить Україні перенаправити свою живу силу та ресурси на зміцнення східного фронту, таким чином вивільнивши понад 20 українських бригад як для навчання EUMAM, так і для бойових операцій.

Зрештою, ЄС має унікальну можливість перешкодити імперським амбіціям, рішуче направивши оборонні сили в Україну. Таке розгортання не тільки заглушило б поточні дебати щодо розподілу тягаря, зокрема у Вашингтоні, але й стало б відчутною демонстрацією прихильності Європи зусиллям колективної оборони.

Визнаючи невід’ємні ризики, пов’язані з військовою присутністю ЄС в Україні, потенційні дивіденди значно переважують ці занепокоєння. Завдяки своїй стратегічній автономії, багатому досвіду та багатим ресурсам ЄС готовий мати значний вплив у регіоні, допомагаючи таким чином Україні захистити її територіальну цілісність і суверенітет від російських військових дій.

Ключові слова