Кібербезпека Коментарі експертів

Смартфон: небезпечний помічник на полі бою

Певний комфорт та повсюдне поширення смартфонів під час ведення бойових дій, в місцях скупчення та дислокації військовослужбовців не тільки ставить перед збройними силами новий виклик стосовно безпеки, але також надає осередкам цільового призначення велику кількість інформації, яка сприяє виявленню ідентифікованих для ураження цілей з безпрецедентною точністю та швидкістю.

З усіх сигналів, які видають смартфони під час звичайної роботи, дані про місцезнаходження є одними з найцінніших під час підготовки та ведення активних бойових дій, тому що на відміну від перехоплених розмов або метаданих дзвінків, дані про місцезнаходження можна використати негайно.

Дані про місцезнаходження можуть виявити скупчення та пересування військ, маршрути постачання та навіть повсякденну діяльність підрозділів.

Скупчення військ у певному місці може вказувати на важливе розташування, а зведені дані про місцезнаходження допомагають виявити зв’язки між різними підрозділами або групами військовослужбовців.

Дані про місцезнаходження військовослужбовців можуть бути використані противником для здійснення цілеспрямованих атак проти них, що є очевидним ризиком для життя.

Те, як збройні сили поводяться зі смартфонами та даними, які вони передають, може вплинути на ведення бойових дій.

Моніторинг активності смартфонів може давати противнику не тільки розвідувальні дані, але й цілі для ураження, а оскільки їх наявність під час ведення активних бойових дій неминуча (навіть якщо їх забороняють чи не рекомендують використання через смертельні наслідки), то будь яка нова інформація про розташування дає ворогу ще один сигнал, який зрештою може завершитися прицільним ракетним ударом або покращеною оборонною позицією.

Сторона збройного конфлікту, яка зможе найкраще контролювати інформацію в цій сфері, має більші шанси на перемогу та з урахуванням інших факторів, переможе у війні.