Заяви ЦДАКР

Ракетний удар по Польщі – це тестування НАТО на здатність оперативно реагувати – керівник ЦДАКР

Ракетний удар по Польщі – це тестування НАТО на здатність оперативно реагувати, але головною метою злочинного режиму Путіна є бажання перемовин на одному рівні із лідерами Західного світу.

Рішення Путіна розширити рівень та масштаби війни напряму пов’язане із відвертою ганьбою РФ під час засідання країн G20 та несприйняттям його особисто і злочинного кремлівського режиму в цілому країнами з надпотужними економіками. За своєю природою ракетний удар по Польщі, де свідомо обрано другорядний об’єкт, є продовженням схожих авантюрних інцидентів – імітації висадки десанту на пляжі у Феодосії морською піхотою ЧФ РФ в 2006 р., чисельними порушеннями повітряного простору країн НАТО у 2014-2022 рр., – але із очевидним підняттям ставок. Вибір об’єкту атаки у Польщі свідчить, що Кремль не має на меті створення умов для переведення протистояння з НАТО у пряме військове зіткнення, тож на цьому етапі загрози розгортання третьої світової війни поки немає. Сам ракетний удар по території Польщі можна кваліфікувати як активний шантаж.

Пряме військове зіткнення РФ з НАТО можливе, але цього разу западні лідери відреагують на саме цей інцидент стримано – через намір уникати прямого конфлікту з РФ Альянс зробить усе задля «паліативної» відповіді – попередження без дії. В залежності від змісту попередження можна буде казати про наслідки у вигляді подальшого нарощування Москвою рівню ескалації конфлікту з країнами НАТО. В разі занадто м’якого змісту попереджень з боку НАТО обстріли країн Альянсу та різноманітні інші провокації та терористичні акти набуватимуть системного характеру, а погрози третьою світовою війною перетворяться на щоденний шантаж Москви.     

Для України такий розвиток військових подій можливістю і підставою для стимулювання дій Альянсу, зокрема вимоги «закриття неба» над Україною – повного або часткового, – із офіційним оголошенням НАТО про те, що це є частиною безпеки Альянсу. А також прискорення переозброєння ЗСУ з урахуванням отримання додаткових засобів ППО (наприклад, зенітно-ракетних комплексів SAMP/T від Франції та Італії), розвідувально-ударних безпілотників від США (зокрема, Gray Eagle з ракетами Hellfire або AIM-92 Stinger), та, нарешті, оперативно-тактичних ракет ATACMS для пускових установок HIMARS та літаків F-16.   

Однак при цьому дуже важливо не сісти за стіл перемовин на найвищому рівні, оскільки це підживлюватиме кремлівський тероризм.

Валентин Бадрак,

директор Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)

Як відомо, вночі з 15 на 16 листопада у польському місті Пшеводов було зафіксовано падіння ракет, внаслідок чого сталися вибухи. Подія спричинила термінові консультації у владних колах країн Європи та НАТО. В МЗС Польщі офіційно заявили, що інцидент відбувся через падіння ракети російського виробництва, але не підтвердили, що запуск було здійснено з території РФ. Як повідомлив CNN, рух ракети вдалося відслідкувати літаку НАТО, який спостерігав за територією України 15 листопада. За словами військового представника Альянсу, літак НАТО, що пролітав у вівторок над повітряним простором Польщі, відстежив ракету, яка впала в країні. Інформацію з радіолокаційними слідами було надано НАТО та Польщі. При цьому представник Альянсу не повідомив, ані хто запустив ракету, яка була відстежена в Польщі, ані звідки вона була випущена.

Раніше Associated Press цитувало високопоставленого чиновника розвідки США, який заявив, що російські ракети перетнули територію Польщі.