Заяви ЦДАКР Публікації експертів

Продовольчий тероризм Росії руйнує світову систему продовольчої безпеки – ЦДАКР

Джерело:

Росія свідомо та цілеспрямовано здійснює продовольчий тероризм з метою руйнації світової системи продовольчої безпеки та впливу у такий спосіб на західне співтовариство. Метою утвореної Росією продовольчої кризи є намагання зберегти злочинний режим и особисто Путіна, який очолив війну проти людства та людяності. При цьому метою Путіна є повернення Заходу до «рівноправних» перемовин з РФ та легітимізації російських злочинів і геноциду проти українського народу.

Таку заяву зробив аналітичний Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) після вивчення та аналізу активності РФ у цій сфері.  

ЦДАКР, зокрема звернув увагу на наступні вагомі факти.

Росія використала війну проти України для утворення глобальної продовольчої кризи, яка матиме непередбачувані політичні та економічні наслідки – створення цієї глобальної небезпеки є особистим рішенням міжнародного злочинця Путіна та його поплічників.   

Кремлівський режим свідомо пішов на створення планетарної продовольчої катастрофи з метою формування світових впливів та формування ситуації, коли б людство мало прийняти шантаж злочинного режиму Кремля на чолі з Путіним. Це відбувається внаслідок того факту, що нині неможливо знайти альтернативних постачальників і замінити такі обсяги сільськогосподарської продукції з України. При цьому продовження загарбницької війни РФ проти України унеможливить протягом найближчих 3-5 років змінити постачальників сільськогосподарської продукції. Розуміючи це, путінский режим пішов на штучне утворення гуманітарної катастрофи планетарного рівня з однією метою – легітимізувати злочини Путіна проти людяності та створити умови рівноправного діалогу із світовими лідерами.

ЦДАКР навів факти, що саме Україна стала одним із найбільших постачальників продуктів харчування, таких як соняшникова олія, пшениця та кукурудза, для країн з низьким рівнем доходу в усьому світі, а також для міжнародних організацій розвитку. У 2021 році Україна мала рекордний урожай зернових, зібравши 107 млн ​​т (мільйон метричних тонн). При цьому аграрно-харчовий сектор становить майже 10% ВВП України. Минулого року Україна експортувала харчових продуктів у світ на загальну суму майже 28 мільярдів доларів, у тому числі 7 мільярдів євро (7,4 мільярда доларів) до ЄС. Український експорт становить понад 10% усієї пшениці, 14% усієї кукурудзи та 47% усієї соняшникової олії у світі.

В ЦДАКР зауважили, що має місце певний прогрес у переговорах, що розпочалися 13 липня 2022 року в Стамбулі між Україною, Туреччиною, Російською Федерацією та ООН щодо функціонування морських коридорів для експорту українського зерна. Однак продовольчий тероризм Росії, спрямований на знищення сільськогосподарської інфраструктури та розкраданні українського зерна і сільськогосподарську техніку, має знайти відповідний відбиток у противній діяльності світу.

Зокрема, ЦДАКР закликав світову спільноту не просто об’єднатися у форматі «Рамштайн», але прийняти рішення спільних вимог виведення військ РФ з України та припинення блокування українських портів, посилити економічні санкції з метою припинення збройної агресії проти України та запобігання подальшій гуманітарній катастрофі та посилення голоду у світі. На переконання фахівців центру , прогрес може відбутися лише за умов спільного рішення країн-учасниць формату «Рамштайн» щодо зміни політичного ладу РФ та знищення злочинного режиму Путіна. В аналітичному центрі вважають, що будь-яка спроба відвернути увагу від постійних порушень з боку Росії системи міжнародної безпеки допоможе Москві продовжувати використовувати експорт продовольства як зброю.

В ЦДАКР, серед іншого, наголосили, що понад 400 млн людей у ​​світі залежать від поставок зерна з України – населення більшості цих країн традиційно страждає від нестачі їжі і навіть голоду. Експерти центру підкреслюють, що напад Росії змінив світові ланцюжки поставок продовольства, і продукція, яку Україна не зможе поставити на світовий ринок, викликає ланцюгову реакцію: розвинені країни збільшують запаси, багато країн на тлі невизначеності обмежують торгівлю – в результаті ціни зростають ще більше, а ризик голоду в бідніших країнах зростає.

В цілому, масштабне вторгнення Росії в Україну завдало збитків аграрному сектору країни на загальну суму 4,29 мільярда доларів.